Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Знезараження води та профілактика захворювань, що передаються через воду

Дата: 09.02.2023 10:17
Кількість переглядів: 253

Більша частина  населення Косівського  району використовує воду для господарсько-побутових потреб із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязів та каптажів ).

Нагадуємо, що споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах.

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.

  1. Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
  2. Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  3. Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.

Якщо вода пройшла тест на колір та запах, то її можна знезаразити. Є такі способи знезараження:

Кип’ятіння. Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом.

Чим довше ви кип’ятите воду, тим краще — більше потенційних вірусів буде знищено. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. Якщо є можливість, відстояну кип’ячену воду можна додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити хімічними речовинами.

Таблетки з активним хлором. Є спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності.

Йод. Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Якщо є можливість, після знезараження йодом воду слід профільтрувати через побутовий фільтр. Важливо! Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду.

Марганцівка. Цей спосіб підійде для очищення води у невеликих об’ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Після цього вода має стати блідо-рожевого кольору. Якщо вода буде яскраво-рожевого відтінку, це може призвести до подальших проблем із кишківником. Розчин потрібно відстояти пів години, а потім акуратно процідити, або пропустити через побутовий фільтр, залишивши осад на дні.

Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток. Для збільшення ефекту таблетки краще подрібнити. Подрібнені таблетки потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, аби пил не потрапив у чисту воду. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась.

Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:

  • Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду.
  • Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.
  • Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою.
  • Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.
  • Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
  • Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.  

      Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо, то негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування.
 

Лікар- дезінфекціоніст
відділення  епідеміологічного нагляду ( спостереження)
та профілактики  інфекційних захворювань
Мар’яна БОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора