Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як довести акт психологічного насильства

Дата: 13.02.2023 13:02
Кількість переглядів: 197

Фото без опису
Психологічне насильство, як вид насильства, дуже важко довести. Але можливо. Представляємо вам для ознайомлення ситуацію, в якій було доведено акт психологічного насильства. Звертайтесь за допомогою. Не залишайте будь-яке насильство непокараним.

Ситуація:

Ольга прожила з чоловіком три з половиною роки. Офіційно не одружувалися, жили у неї – в будинку, де мешкала вона з маленьким сином від першого шлюбу та її старенькі батьки. Але спільне життя з чоловіком не склалося, тож жінка вирішила припинити стосунки. І тут почалося пекло.

Чоловік почав систематично влаштовувати сварки та скандали, в тому числі в присутності дитини. Ольга не раз зверталася до поліції – за минулий рік зареєстровано сім скарг! Чоловіка притягали до адміністративної відповідальності, проте він не вгамовувався: підстерігав біля будинку, зустрічав на вулиці та залякував, обіцяв жінці помститися за те, що вона так із ним вчинила. Дійшло до того, що Ольга не могла спокійно вийти на вулицю без супроводу інших людей. Та й удома кривдник не давав жінці спокою – вона регулярно отримувала дзвінки та смс із погрозами та образами.

Щоб захистися від колишнього співмешканця, Ольга звернулася до Ковельського бюро правової допомоги та розповіла свою історію. Оскільки постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, жінці було призначено адвоката Романа Горблюка, який співпрацює з системою БПД (безоплатна правова допомога).

Результат після звернення за допомогою:

«Зважаючи на вид насильства, яке вчиняв кривдник, ця справа є специфічною і дещо відрізняється від інших аналогічних справ про домашнє насильство. Адже після припинення стосунків між особами, які спільно проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою, кривдник не полишав у спокої свою колишню співмешканку – переслідував її, ображав, погрожував. І це відбувалось постійно. Фактично, кривдник не давав жінці спокійно жити», – розповідає адвокат Роман Горблюк.

Адвокат підготував та подав до суду позовну заяву про видачу обмежувального припису. Суд розглянув надані докази – судові постанови про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності за хуліганські дії щодо Ольги, в тому числі в стані алкогольного сп`яніння, та роздруківки смс-повідомлень з погрозами – і дійшов висновку, що факт систематичного психологічного насильства є доведеним.

Заява про видачу обмежувального припису була задоволена повністю – кривднику тепер заборонено наближатися до будинку Ольги ближче ніж на 100 метрів, а також особисто і через третіх осіб розшукувати, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею чи її сином. Обмежувальний припис виданий строком на 4 місяці.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: ➡️https://bit.ly/3tIgJNH

*Дані від Міністерства юстиції України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора