Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НА ДОПОМОГУ СЛУЖБАМ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД…

Дата: 14.02.2023 09:59
Кількість переглядів: 195

Фото без опису
СУЇЦИДАЛЬНА ПОВЕДІНКА ДІТЕЙ: КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ, ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ…

Проблема дитячих самогубств є дуже болючою та значною проблемою як для України, так і для всього світу. За даними ВООЗ, щорічно у світі від самогубства помирають близько 800 тисяч людей репродуктивного віку. Останнім часом в Україні спостерігається тривожна тенденція збільшення числа підліткових самогубств.

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну лише погіршує ситуацію. Зброя, боєприпаси, вибухові речовини стають все більш доступними; погіршується соціально-економічна ситуація у громадах та становище сімей; люди втрачають житло, змінюється звичний спосіб життя; зростає рівень безробіття; розпадаються сім’ї через розірвання шлюбів, евакуацію частини членів сім’ї до іншого населеного пункту або навіть іншої країни; гинуть чи зникають безвісти близькі люди. Через все вище перераховане діти відчувають безпорадність, втрачають увагу дорослих, які зайняті вирішенням означених проблем, та, на жаль, часто все ще не мають доступу до якісної та вчасної психологічної допомоги.

Варто брати до уваги ще й те, що в усьому світі особливо високий рівень самогубств спостерігається у вразливих групах, які зазнають дискримінації, зокрема серед біженців, мігрантів, ув’язнених, осіб із ЛГБТ спільноти, особливо, коли мова йде про неповнолітніх. Головний ризик є в тому, що реальна чисельність суїцидальних спроб є латентною та фактично значно перевершує цифри офіційної статистики.

Задля аналізу масштабів та визначення факторів впливу на суїцидальну активність серед дітей за ініціативи Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офіс Генерального прокурора у співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в межах проєкту, що реалізується ГО Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», було проведено кримінологічне дослідження, результатом якого стала низка висновків та рекомендацій, які, як ми сподіваємось, дозволять знизити рівень самогубств та їхніх спроб серед неповнолітніх.

Важливим висновком дослідження є наступний. Переважна більшість дітей, які врешті скоюють самогубство, активно повідомляють оточенню про свої наміри, проте необхідної допомоги так і не отримують, зокрема через недостатньо уважне ставлення до їхніх закликів (висловлювання дітей про бажання померти «викликали роздратування», їх «не сприймали всерйоз», «сприймали як жарт» або «байдуже»); обрання оточенням сумнівних способів реагування, зокрема: «заспокоювали», «радували, переключали», «говорили не робити цього»; «мати провела профілактичну бесіду»; невміння дітей і дорослих відверто обговорювати свої проблеми з близькими та неготовність звертатися по спеціалізовану допомогу; фактичну відсутність цілісної скоординованої системи психосоціальної допомоги за наявності психологічних криз у підлітків, суїцидальних ознак та проявів суїцидальної поведінки.

Ознайомитись з висновками та рекомендаціями матеріалів «Кримінологічного аналізу запобігання дитячим самогубствам» можна тут https://cutt.ly/3M49dHA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора