Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Токсокароз і його профілактика

Дата: 24.02.2023 13:30
Кількість переглядів: 141

Токсокароз – паразитарне захворювання зоонозного походження, зумовлене круглими гельмінтами, які паразитують у кишечнику собак (Toxocara canis) або кішок (Toxocara mystaх). Інвазію в людини з ураженням різних життєво-важливих органів та тканин, яка характеризується великим поліморфізмом, викликає міграція личинок токсокар, головним чином, собак .
    Поширення токсокарозу серед собак і котів спостерігають в усіх кліматичних зонах, крім північних районів Євразії та Північної Америки, де клімат не сприяє розвитку яєць паразита до заразної стадії (личинок). Собаки найбільш уражаються токсокарами у віці до 1 року (88%). Це пояснюється внутрішньоутробним шляхом передачі інвазії, а також через молоко самиці при годуванні цуценят, крім того тварини заражаються через резервуарних господарів. Резервуарні господарі (курчата, голуби, ягнята, свині, земляні черв’яки) можуть інфікуватися, поїдаючи яйця токсокар разом із часточками ґрунту. Найбільша ураженість токсокарозом спостерігалась серед блукаючих собак. Захворювання тварин токсокарозом супроводжується інтенсивним виділенням яєць токсокар у навколишнє середовище (200 000 яєць в день) і призводить до забруднення ними землі, яка є провідним фактором передачі цього гельмінта. При обстеженні міських і сільських ґрунтів було встановлено, що вони більше забруднені у дворах багатоповерхових будинків. Основний шлях інфікування – фекально-оральний (недотримання правил особистої гігієни, вживання забруднених землею овочів та ягід тощо). Дошкільнята можуть інфікуватися, граючись на дитячих майданчиках, у дворах, забруднених фекаліями тварин. Можна також заразитися при споживанні недостатньо термічно обробленого м’яса резервуарних господарів токсокари.
  Клінічні особливості перебігу токсокарозу у людей залежать від кількості потрапляння в організм людини яєць токсокар, чим більше, тим важче протікає інвазія. Головними симптомами токсокарозу є: рецидивуюча лихоманка, легеневі симптоми, такі як задишка, кашель, стиснення в грудях, збільшення печінки, очний токсокароз – зниження гостроти зору, запалення всіх оболонок ока (кон’юнктивіт, ендоофтальміт та інші), враження сітківки ока (відшарування), що призводить до сліпоти.
  Сприйнятливість людей до токсокарозу висока, найбільшу захворюваність реєструють серед дітей.
         Профілактичні заходи мають бути спрямовані на запобігання захворюванню людей на токсокароз насамперед передбачають ліквідацію джерела інвазії (виявлення та лікування уражених тварин), факторів передачі збудника (охорону навколишнього середовища від забруднення яйцями токсокар) і виконання елементарних гігієнічних вимог.
        Найперше – це дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки, гарно промивати овочі та фрукти перед вживанням. Якщо вирішили завести чотирилапого друга – потрібно дотримуватися рекомендацій ветеринара та проводити періодично дегільментизацію улюбленця спеціальними препаратами придбаними у вет. аптеці. І найголовніше – при підозрі на дане захворювання не займатися самолікуванням! 

Лікар- дезінфекціоніст
відділення  епідеміологічного нагляду ( спостереження)
та профілактики  інфекційних захворювань
Мар’яна БОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора