Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Скарлатина

Дата: 10.03.2023 11:05
Кількість переглядів: 175


Скарлатина –  це інфекційне захворювання, яке розвивається при зараженні гемолітичним токсигенним стрептококом групи А. Хвороба проходить в гострій формі та супроводжується підвищеною температурою, дрібним висипом, ангіною та інтоксикацією всього організму.

Скарлатиною найчастіше хворіють діти дошкільного та молодшого шкільного віку. Дорослі заражаються рідко, оскільки до хвороби формується стійкий довічний імунітет.

СИМПТОМИ СКАРЛАТИНИ

Скарлатина протікає в гострій формі та супроводжується характерними симптомами. У дорослих і дітей захворювання проявляється схожим чином, але в старшому віці симптоми можуть бути більш виражені або, навпаки, змазаними.

Симптомами скарлатини є:

біль в горлі;

почервоніння горла та язика;

збільшення мигдаликів;

температура вище 38-39 °С;

дрібний червоний висип на шкірі;

головний біль;

нудота;

слабкість тощо.

Симптоми скарлатини проявляються поступово. Спочатку з'являється почервоніння та біль у горлі, підвищується температура, виникає головний біль та загальне нездужання. На цьому етапі хвороба нагадує грип або іншу вірусну інфекцію.

На 2-3 добу з'являється специфічне висипання –  дрібний червоний висип. Спочатку він покриває обличчя, шию та грудну клітку, а потім поступово поширюється на все тіло. Шкіра в місцях висипання стає грубою та пересушеною, сильно свербить.

Найбільше висип проявляється в природних складках тіла: на ліктьових згинах, пахвових западинах та пахових складках. Якщо по почервонілій ділянці шкіри трохи натискаючи провести пальцем, на ній секунд через 10 з'явиться бліда смужка, яка зникне через пару хвилин.

Ще одною відмінною ознакою скарлатини є білий трикутник під носом, який чітко видно на тлі почервонілих щік.

Тримається висип в середньому від 2 до 6 днів. Потім шкіра поступово блідне та починає лущитися.

Висип при скарлатині з'являється внаслідок впливу на шкіру токсинів, які виробляються бактеріями. Під їх дією верхні шари шкіри запалюються. Пізніше уражені токсинами клітини відторгаються, і шкіра лущиться.

 

Також скарлатину діагностують по «малиновому язику». На початку хвороби на язиці з'являється блідий наліт, який через кілька днів проходить. Потім на на ньому сильно збільшуються сосочки, і язик набуває яскравий малиновий окрас.

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ СКАРЛАТИНА

Заразитися скарлатиною можна повітряно-краплинним або контактним шляхом. Інфекція поширюється від хворої людини в основному при кашлі або чханні через дрібні бризки слини. Бактерії, які знаходяться в них, можуть переміщатися по повітрю, потрапляти в дихальні шляхи інших людей або осідати на різних предметах. Через це зараження відбувається й через речі (посуд, рушник тощо), якими користувалася інфікована людина.

Інфекція поширюється протягом 2-3 тижнів з моменту появи перших симптомів. Найчастіше вони яскраво виражені, і лікар може відразу поставити діагноз. Але в деяких випадках скарлатина протікає в полегшеній або прихованій формі та залишається недіагностованою, а заражена людина продовжує контактувати з оточуючими.

Також заразитися можна від людей, які є носіями стрептококів, які хворіють на ангіну або бешихове запалення, оскільки збудник у цих захворювань один і той. Але найчастіше зараження скарлатиною відбувається при контакті з пацієнтами саме з цим діагнозом.

Інкубаційний період при скарлатині може тривати від 2 до 12 днів, але у більшості симптоми з'являються через тиждень після зараження.

УСКЛАДНЕННЯ СКАРЛАТИНИ

Скарлатина може викликати серйозні ускладнення. Знизити їх ймовірність дозволяє тільки своєчасно розпочате лікування.

Виділені бактеріями токсини викликають інтоксикацію організму та можуть впливати на стан судин, серця, наднирників та нервової системи. Також вони можуть викликати сильну алергічну реакцію, одним з проявів якої і є скарлатиновий висип.

Також інфекція може з кров'ю та лімфою поширитися по всьому організму та викликати гнійне запалення в різних органах.

ПРОФІЛАКТИКА СКАРЛАТИНИ

Скарлатина –  це інфекційне захворювання, щеплення від якого немає. Пройти вакцинацію можна тільки від пневмококової інфекції, яка є одним з видів стрептококів, але вона не забезпечує імунітет до скарлатини.

Імунний захист з'являється після зараження гемолітичними стрептококами групи А, які крім скарлатини, також викликають розвиток ангіни, бешихи та деяких інших захворювань. Після контакту з інфекцією в організмі формується природний імунітет до стрептококових токсинів. У більшості дітей він з'являється вже до 10 років.

Крім цього для профілактики зараження рекомендують зміцнювати імунітет та дотримуватися всіх правил гігієни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора