Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

РЕЄСТРАЦІЯ ТА ДЕКЛАРУВАННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ: ОСНОВНІ ТЕЗИ ЗАКОНОДАВСТВА…

Дата: 17.03.2023 15:03
Кількість переглядів: 592

Фото без опису
За час застосування нових норм Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» працівники служб у справах дітей територіальних громад зіштовхнулися з великою кількістю питань щодо реєстрації та зняття дітей із задекларованого або зареєстрованого місця проживання, і тому хочемо виділити основні тези цього Закону.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ: Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», Постанова Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2022 року № 265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад».

Відповідно до Закону України ««Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні»» ВВОДЯТЬСЯ дві процедури щодо повідомлення держави про місця проживання особи:

ДЕКЛАРУВАННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ особи - повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом надання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади.

РЕЄСТРАЦІЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи.

ОСНОВНА ВІДМІННІСТЬ між декларуванням місця проживання особи та реєстрацією місця проживання особи у способі подання документів. ДЕКЛАРУВАННЯ – тільки онлайн, РЕЄСТРАЦІЯ місця проживання – подання заяви в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг.

Декларування місця проживання в електронній формі здійснюється лише у житлі, відомості про яке внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Особа ОДНОЧАСНО може мати лише одне задеклароване або одне зареєстроване місце проживання (перебування).

РЕЄСТРАЦІЯ ТА ДЕКЛАРУВАННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ:

УВАГА! Батьки або інші законні представники ЗОБОВ’ЯЗАНІ задекларувати або зареєструвати місце проживання (перебування) новонародженої дитини протягом ТРЬОХ МІСЯЦІВ з дня державної реєстрації її народження.

Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини ОБОВ’ЯЗКОВА ПРИСУТНІСТЬ обох батьків, у разі декларування місця проживання онлайн на порталі Дія – ЕЛЕКТРОННА ЗГОДА обох батьків.

ДИТИНА не може бути зареєстрована в квартирі чи будинку, де не зареєстрований ні один з його батьків (усиновлювачі) або у відповідних випадках, де не проживає опікун або не знаходиться навчальний заклад чи заклад охорони здоров’я, в якому вона проживає. Також вона не може бути зареєстрована, як власне і всі інші, в нежилому приміщенні.

Новонароджену дитину можна зареєструвати ВИНЯТКОВО за місцем реєстрації одного з батьків. У разі, якщо батьків немає – в житлі одного з опікунів. Проте, за наявності будь-кого з батьків, ДИТИНА має бути зареєстрована лише з ними, тобто, навіть найближчі родичі не мають право зареєструвати новонароджену дитину в себе.

Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини за місцем проживання батьків або одного із них можна звернутися в Центр надання адміністративних послуг.

Серед документів, які необхідно буде подати батькам є: заява (яка заповнюється в самому Центрі), паспорти батьків, свідоцтво про народження дитини, квитанція про оплату адмінпослуги.

За БАЖАННЯМ БАТЬКІВ, документи для реєстрації місця проживання новонародженої можуть бути подані до органів РАГС ОДНОЧАСНО з державною реєстрацією народження дитини.

Новонароджену дитину також легко зареєструвати на ОНЛАЙН-СЕРВІСІ є Малятко. Зробити це можна окремо або разом із будь-якою доступною на порталі послугою: державна реєстрація народження, визначення походження дитини, призначення допомоги тощо.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Цифровим сервісом можна скористатися лише, якщо батьки не отримали паперового свідоцтва про народження та мають електронний медичний висновок про народження дитини.

Завдяки електронному підпису батьки реєструються на сервісі, заповнюють онлайн-заяву і чекають на лист, який сповістить про оформлення послуги. Так батьки дитини оформлять свідоцтво про народження.

Далі – в є Малятку потрібно лише внести дані про батьків та дитину, а навпроти послуги про реєстрацію місця проживання поставити галочку. Оформлення відбудеться протягом одного робочого дня з моменту подання заяви.

Задекларованим або зареєстрованим МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ (перебування) ДИТИНИ віком до 10 років є задеклароване або зареєстроване МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (перебування) ЇЇ БАТЬКІВ або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, за згодою іншого з батьків або законних представників.

Задекларованим або зареєстрованим МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ (перебування) ДИТИНИ віком від 10 до 14 років є задеклароване або зареєстроване МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (перебування) ЇЇ БАТЬКІВ або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, за згодою іншого з батьків або законних представників, якщо інше місце проживання не встановлено ЗА ЗГОДОЮ МІЖ ДИТИНОЮ ТА БАТЬКАМИ (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує стосовно дитини функції опікуна.

РЕЄСТРАЦІЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ:

У разі реєстрації місця проживання (перебування) особи під час особистого відвідування органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) ПОДАЄТЬСЯ ЗАЯВА про реєстрацію місця проживання (перебування) за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

ДО ЗАЯВИ про реєстрацію місця проживання (перебування) особи додаються:

1) паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, або документ, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними;

2) свідоцтво про народження - для дітей віком до 14 років;

3) документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі, адреса якого реєструється для проживання (перебування) (відомості про житло (документи), що підтверджують право власності на житло, рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житла, визнання за особою права користування житлом, жилим приміщенням, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, визначені Кабінетом Міністрів України);

4) документи, що посвідчують особу законного представника (представника);

5) документи, що підтверджують повноваження особи як законного представника (представника), крім випадків, якщо законними представниками дитини є її батьки чи один із батьків;

6) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Особи, які досягли 14-річного віку, САМОСТІЙНО ПОДАЮТЬ ЗАЯВУ про реєстрацію місця проживання (перебування).

Відповідно до пункту 32 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженому постановою КМУ від 07.02.2022 р. № 265 «у разі подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особою, ЯКА НЕ ДОСЯГЛА 18-річного віку, реєстрація місця проживання (перебування) здійснюється за згодою батьків або інших законних представників такої особи.

ЗГОДА НЕ НАДАЄТЬСЯ у разі коли особа є здобувачем освіти та здійснює реєстрацію свого місця проживання (перебування) в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти».

ПОДАННЯ ЗАЯВИ про реєстрацію місця проживання (перебування) ОСОБИ ВІКОМ ДО 14 РОКІВ здійснюється одним з її батьків або інших законних представників ЗА ЗГОДОЮ іншого з батьків або законних представників (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

ЗГОДА БАТЬКІВ або інших законних представників може бути надана у присутності особи, яка приймає заяву про реєстрацію місця проживання, або засвідчена нотаріально в установленому законодавством порядку.

У разі коли МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ БАТЬКІВ або інших законних представників особи віком до 18 років зареєстровано ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ, ЗГОДА іншого з батьків або законних представників НЕ НАДАЄТЬСЯ.

В разі перебування БАТЬКА ДИТИНИ у складі Збройних Сил України на період воєнного часу довіреність, а відтак згода на реєстрацію місця проживання дитини можуть посвідчуватися командиром (начальником) відповідних формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою. Така довіреність від батька буде прирівнюватися до нотаріально – посвідченої («Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», затверджені постановою КМУ №164 від 28.02.2022р.).

Разом з тим, слід зазначити, що законне представництво батьків відносно своїх дітей не підлягає передорученню. Тому, при реєстрації місця проживання малолітньої дитини, якщо документи подаються у паперовій формі, присутність одного з батьків у органі реєстрації є обов’язковою, оскільки реєстратору необхідно подати для огляду оригінал паспорту (матері), оригінал свідоцтва про народження дитини та посвідчену командиром відповідного формування довіреність або згоду батька на реєстрацію місця проживання дитини за адресою матері.

ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ:

У разі влаштування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, до закладу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї місце проживання такої дитини РЕЄСТРУЄТЬСЯ за адресою закладу, дитячого будинку сімейного типу, житла проживання прийомної сім’ї.

ПОДАННЯ ЗАЯВИ про реєстрацію місця проживання або зміну місця проживання дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, покладається на ОРГАНИ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ за місцем проживання такої дитини.

Про внесення до реєстру територіальної громади інформації про реєстрацію місця проживання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, за поданою заявою ОРГАН РЕЄСТРАЦІЇ у день внесення відповідної інформації ПОВІДОМЛЯЄ ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою.

ДЕКЛАРУВАННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ:

ДИТИНА віком від 14 до 18 років самостійно декларує місце свого проживання ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ЇЇ БАТЬКІВ або інших законних представників чи одного з них БЕЗ НАДАННЯ ЗГОДИ такими особами.

ДИТИНА віком від 14 до 18 років САМОСТІЙНО декларує місце свого проживання за адресою іншого житла, ніж зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків або інших законних представників, за згодою батьків або інших законних представників чи одного з них.

ДЕКЛАРУВАННЯ місця проживання ДИТИНИ віком 14 років здійснюється одним із її батьків або інших законних представників ЗА ЗГОДОЮ іншого з батьків або законних представників дитини.

ЗГОДА іншого з батьків або законних представників дитини ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», або засвідчується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису нотаріуса. У разі якщо місце проживання батьків або інших законних представників дитини зареєстровано/задекларовано за однією адресою, ЗГОДА іншого з батьків або законних представників НЕ НАДАЄТЬСЯ.

Послуга декларування місця проживання дитини на порталі «Дія» за посиланням: https://diia.gov.ua/.../reyestraciya-miscya-prozhivannya...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора