Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЗНЯТТЯ ДИТИНИ ІЗ ЗАДЕКЛАРОВАНОГО АБО ЗАРЕЄСТРОВАНОГО МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ: ОСНОВНІ ТЕЗИ ЗАКОНОДАВСТВА…

Дата: 17.03.2023 15:04
Кількість переглядів: 198

Фото без опису
За час застосування нових норм Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» працівники служб у справах дітей територіальних громад зіштовхнулися з великою кількістю питань щодо реєстрації та зняття дітей із задекларованого або зареєстрованого місця проживання, і тому хочемо виділити основні тези цього Закону.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ: Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», Постанова Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2022 року № 265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад».

Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до ОРГАНУ РЕЄСТРАЦІЇ або через ЦЕНТР надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її ЗАКОННИМ ПРЕДСТАВНИКОМ або представником;

2) за заявою ВЛАСНИКА житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

УВАГА! У разі подання ВЛАСНИКОМ ЖИТЛА заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них ТАКА ДИТИНА ПІДЛЯГАЄ ЗНЯТТЮ із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) РАЗОМ ІЗ ЇЇ БАТЬКАМИ або іншими законними представниками чи одним із них.

ЗНЯТТЯ із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ НЕ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ за заявою власника житла, якщо ВЛАСНИКОМ такого житла Є ОДИН ІЗ БАТЬКІВ або інших законних представників дитини.

ПОДАННЯ ЗАЯВИ про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ одним із батьків або інших законних представників ЗА ЗГОДОЮ іншого з батьків або законних представників.

Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ віком від 14 до 18 років ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЗА ЗГОДОЮ її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання такої дитини у гуртожитку закладу освіти у період чи після закінчення навчання.

ЗНЯТТЯ з реєстрації місця проживання ДІТЕЙ-СИРІТ та ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, осіб, стосовно яких встановлено опіку та піклування, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ за погодженням з ОРГАНАМИ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ.

У РАЗІ УСИНОВЛЕННЯ дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, якщо при цьому змінюється прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) дитини, зняття з реєстрації місця проживання такої дитини ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ за заявою ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ за попереднім прізвищем, власним ім’ям, по батькові (за наявності).

ЗНЯТТЯ із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) СПІВВЛАСНИКА житла за заявою іншого співвласника такого житла не здійснюється.

ЗАЯВА про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання також може БУТИ ПОДАНА в електронній формі засобами Порталу Дія.

ЗАЯВА про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) в електронній формі подається особою віком від 14 років ОСОБИСТО та засвідчується її електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Задеклароване/зареєстроване місце проживання ДИТИНИ віком до 14 років МОЖЕ БУТИ ЗНЯТО за заявою одного з батьків, поданою в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

ЗНЯТТЯ із задекларованого/зареєстрованого місця проживання ДИТИНИ віком до 14 років ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ електронними підписами батьків, що базуються на кваліфікованих сертифікатах електронних підписів, у разі подання заяви в електронній формі або за письмовою згодою другого з батьків, що надається у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання в електронній формі ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ в день подання документів або не пізніше наступного робочого дня у разі їх надходження після закінчення робочого часу органу реєстрації.

Зняття з реєстрації місця проживання дитини до 14 років на порталі «Дія»: https://guide.diia.gov.ua/.../zniattia-z-reiestratsii...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора