Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Питання проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану розглянули в ОВА

Дата: 28.03.2023 15:24
Кількість переглядів: 142

Фото без опису
Про актуальні питання активного проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану йшлося сьогодні на онлайн-нараді голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук.

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Алла Хамчич розповіла про особливості формування посівних площ: «По всіх категоріях господарств області під озиминою зайнято 74,7 тис. га, у тому числі під зерновими - 52,8 тис. гектарів. У сільськогосподарських підприємствах зяблеву оранку проведено на площі майже 60 тис. гектарів, що дало змогу в оптимальні терміни розпочати посів ярих культур. Станом на 27 березня ярі зернові посіяно на площі майже 5,0 тис. гектарів. Першими посівну розпочали на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині».

На сьогодні посівні агрегати працюють майже по всій території області. Дотримання оптимальних термінів сівби є запорукою отримання добрих врожаїв. Саме з цією метою Рада оборони області надала дозвіл на користування робочою сільськогосподарською технікою у комендантську годину.

Зазначалося, що на Прикарпатті посівна площа сільськогосподарських культур цьогоріч прогнозується на рівні майже 390 тис. га, що на 1,5 тис га більше, як торік.

Структура посівних площ у всіх категоріях господарств очікується наступна: під зерновими - 37 відс. площ, технічними - 29, картоплею та овочами - 18, кормовими культурами - 16 відсотків. Минулорічний недосів озимих зернових, у порівнянні з попереднім роком, на площі 5,7 тис. га частково буде компенсовано ярими зерновими на площі 4,2 тис. гектарів. Крім того, очікується незначне збільшення посівів сої, картоплі та овочів, майже на 4,0 тис. га очікується збільшення площ під технічними культурами.

Важливими є опрацьовані можливості розширення посівів сільськогосподарських культур за рахунок введення в обробіток земельних ділянок, які наразі не обробляються. Від територіальних громад області отримані резерви земель загальною площею майже 8 тис. га задля розширення сільськогосподарських угідь, які можуть бути передані ефективним агровиробникам.

Йшлося про забезпечення сільськогосподарських товаровиробників насінням, мінеральними добривами, засобами захисту рослин, пально-мастильними матеріалами, підтримку аграрного сектору міжнародною організацією ООН (ФАО) та ЄС, продовження виплат субсидій на одиницю оброблюваних угідь, дотацію за утримання великої рогатої худоби (корів), фінансування державної грантової програми щодо компенсації створення садів, ягідників, вартості теплиць та виконання заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу, сільських територій Івано-Франківської області на 2022-2025 роки.

Під час наради Світлана Онищук наголосила на важливих можливостях отримання місцевими сільгоспвиробниками підтримки не тільки з боку держави, але й від іноземних партнерів. Йшлося про участь сільськогосподарських підприємств у міжнародних грантових проєктах та поповнення фінансових ресурсів за рахунок вигідного кредитування.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора