Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інклюзивна освіта: платформа Дія.Цифрова освіта продовжує розвиток в напрямку безбар’єрності

Дата: 19.04.2023 08:30
Кількість переглядів: 178

Фото без опису
У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської реалізується Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні. Її ціль – забезпечити рівні можливості для кожної людини реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими, шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар‘єрності.

Команда Мінцифри будує найзручнішу державу у світі з точки зору отримання державних послуг. Але наша мета — не тільки розвивати онлайн-сервіси, а й забезпечувати рівний доступ до технологій. Ми враховуємо це при розбудові екосистеми Дія. Зокрема, платформа Дія.Цифрова освіта створена так, щоб люди з інвалідністю, люди старшого віку та інші представники маломобільних груп населення могли на рівних умовах розвивати цифрові навички та набувати цифрової грамотності.

«Безбар'єрність є ключовим принципом цифрової інклюзії, оскільки вона гарантує, що всі користувачі мають однакові можливості використовувати технології і інтернет для збільшення своєї продуктивності, розвитку своїх навичок та підвищення якості життя. Безбар'єрний державний портал Дія.Цифрова Освіта зможе допомогти збільшити інноваційний потенціал країни, стимулюючи інтерес до навчання серед молоді, світчерів та ВПО, створюючи можливості для розвитку економіки країни», — зазначає Валерія Іонан, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Платформа Дія.Цифрова освіта створена таким чином, щоб нею могли користуватися люди з різними формами інвалідності. Інтерфейс розроблений з чіткими, розбірливими шрифтами, високим колірним контрастом і простим макетом, щоб полегшити навігацію для людей з когнітивними порушеннями або порушеннями зору. Також на платформі доступний альтернативний текст для зображень, субтитри для відео та аудіоописи для мультимедійного контенту, щоб зробити його доступним для користувачів з порушеннями зору або слуху.

На платформі доступний освітній курс «Безбар’єрна грамотність». Це 8 серій про основні принципи безбар’єрності на прикладі повсякденних життєвих ситуацій. І ще один освітній курс «Безбар'єрна держава» про різні аспекти безбар’єрності в роботі публічних службовців.

Суттєво поліпшити інклюзивність платформи допоможе Google.org. Організація виділила на розвиток цифрової освіти в Україні, зокрема, на покращення платформи Дія.Цифрова освіта, $2 млн та фахівців Google.org Fellowship. Враховуючи лідерство Google в освітніх ініціатив та інноваціях, співпраця з Google.org Fellows дозволить суттєво оновити наявні секції платформи Дія.Цифрова освіта з використанням інструментів штучного інтелекту, персоналізованих рекомендацій та освітніх траєкторій, а також створити додатковий блок reskilling/upskilling/employment (перекваліфікація, підвищення кваліфікації та працевлаштування). Планується зробити платформу інклюзивною. Завдяки гранту продовжиться створення освітніх продуктів, які навчають нових цифрових професій і розвивають цифрові навички. Водночас буде створено лінійку освітніх програм для креативних та робочих спеціальностей.

Також в межах ініціативи зі створення безбар’єрного простору в Україні команда Мінцифри разом з ПРООН розробила постанову «Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ». У ній вказані вимоги до створення онлайн-контенту, а також онлайн-ресурсів таких як вебпортали, вебсайти та застосунки, які будуть доступні кожному.

Нагадаємо, у 2022 році на порталі Дія з’явився новий розділ — Дія.Безбар’єрність, мета якого, щоб ВПО, люди з інвалідністю, батьки, літні люди та шукачі роботи змогли знайти всю необхідну інформацію в одному місці. На порталі можна дізнатися як знайти першу роботу, отримати пенсію, знайти роботу, коли вам за 60 років, виїхати за кордон, як користуватися електронною пенсійною книжкою, як оформити житлову субсидію, що потрібно знати батькам новонародженого тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора