Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТНА СІМ’Я?

Дата: 08.05.2023 16:21
Кількість переглядів: 157


Як стати патронатною сім'єю?

І ще багато запитать та відповідей у нашому дописі....

✅Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

✅Сім’я патронатного вихователя -це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

✅Патронатними вихователями можуть бути повнолітні громадяни України, які постійно проживають разом на спільній житловій площі мають позитивний досвід виховання власних дітей, або досвід роботи з дітьми. Патронатний вихователь повинен бути безробітним, також, у патронатного вихователя обов’язково повинен бути помічник (чоловік і дружина, повнолітня дочка з матір’ю, тощо).

✅Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

- Покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які трапились в їх сім’ї. Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

✅Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, орієнтовно становить від 1 до 3 місяців, але може бути і до 6 місяців.

✅Як стати патронатним вихователем?

Кандидати у патронатні вихователі проходять відповідне навчання, яке складається з 9 занять і проходить зазвичай в суботу та неділю. Після завершення курсу навчання, тренери надають рекомендацію для створення патронатної сім’ї.

✅Які документи необхідно подати кандидатам у патронатні вихователі?

- 1) заява; 2) копія паспорта громадянина України; 3) копія трудової книжки (за наявності); 4) довідка про стан здоров’я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом із ним, складені за затвердженою формою; 5) довідка про відсутність судимості, у тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку й проживають разом із кандидатом в патронатні вихователі; 6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням; 7) письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, у тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

✅Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівнюється до п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. На дітей влаштованих в сім’ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років.

- У разі якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

✅Обов’язки патронатного вихователя?

Забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо; створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування; забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною; сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

✅За детальною інформацією звертайтесь в Служби у справах дітей територіальних громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора