Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДЕЯКІ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ТА ПІЛЬГИ ДЛЯ УСИНОВЛЮВАЧІВ, ОПІКУНІВ ТА ПІКЛУВАЛЬНИКІВ, ПРИЙОМНИХ БАТЬКІВ ТА БАТЬКІВ-ВИХОВАТЕЛІВ…

Дата: 15.05.2023 08:26
Кількість переглядів: 2202

Фото без опису
Як держава підтримує людей, для яких не буває чужих дітей? Тих, хто дав дитині родинне тепло... Почнемо з актуального.

ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ призову на військову службу під час мобілізації.

ПЕРЕЛІК ПІЛЬГ З ОПЛАТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ:

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені для багатодітних сімей.

Таким чином дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям, опікунам і піклувальникам НАДАЄТЬСЯ ПРАВО на наступні пільги:

1) 50 – відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством.

2) 50 – відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

3) 50 – відсоткова знижка вартості палива у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення.

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється в розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива надаються зазначеним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

ВІДПУСТКА ПРИ УСИНОВЛЕННІ ДИТИНИ:

Відповідно до статті 18-1 Закону України "Про відпустки", особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, старше трьох років, надається ОДНОРАЗОВА оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. Якщо усиновлювачами є подружжя, на відпустку має право один із батьків (на їхній розсуд).

Особа, яка усиновила дитину, МАЄ ПРАВО на відпустку у зв’язку з усиновленням дитини за умови, якщо заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців із дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.

Якщо дитині, яка усиновлена, ще не виповнилося 3 роки, то ОДИН ІЗ БАТЬКІВ має право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім того, відповідно до статті 19 Закону України "Про відпустки", жінці, яка працює і яка усиновила дитину, а також особі, що взяла дитину під опіку, НАДАЄТЬСЯ ЩОРІЧНО ДОДАТКОВА оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

ДОПОМОГА ПРИ УСИНОВЛЕННІ ДИТИНИ:

Статтею 12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» право на допомогу при усиновленні дитини має особа, яка є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (якщо усиновлювачами є подружжя - один з них на їх розсуд). Допомога при усиновленні дитини призначається на підставі рішення про усиновлення дитини.

У разі усиновлення двох і більше дітей допомога НАДАЄТЬСЯ на кожну дитину.

Допомога при усиновленні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. Допомога при усиновленні дитини призначається незалежно від одержання на дитину інших видів допомоги.

ДОПОМОГА при усиновленні дитини надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги ПРИ НАРОДЖЕННІ першої дитини.

ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ, НАД ЯКИМИ ВСТАНОВЛЕНО ОПІКУ ЧИ ПІКЛУВАННЯ:

Відповідно до статті 16 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, призначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які позбавлені батьківського піклування. Така допомога вважається ВЛАСНІСТЮ дитини.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається на підставі рішення про встановлення опіки чи піклування.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У разі якщо на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачуються призначені у встановленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між 2,5 розміру прожиткового мінімуму (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму) для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

ДОПОМОГА ПРИЙОМНИМ БАТЬКАМ ТА БАТЬКАМ-ВИХОВАТЕЛЯМ:

Державна СОЦІАЛЬНА допомога на дітей ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ в грошовій формі батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця та прийомним батькам на кожну прийомну дитину.

РОЗМІР державної соціальної допомоги на дитину становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ призначається кожному з батьків-вихователів і одному з прийомних батьків.

РОЗМІР грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину й не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

Щомісячний сумарний обсяг грошового забезпечення батькам-вихователям розподіляється між батьками-вихователями рівними частинами за їх згодою.

Призначення державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється з дати влаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю включно до дня досягнення дитиною 18-річного віку, а в разі навчання в закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання в закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – до 23 років або до закінчення відповідного закладу освіти.

СПЛАТА єдиного ВНЕСКУ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за батьків-вихователів і прийомних батьків здійснюється згідно з Порядком нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року № 178.

ПІЛЬГИ ДЛЯ ОПІКУНІВ, ПІКЛУВАЛЬНИКІВ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ТРУДОВИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ:

Відповідно до ст.186-1 КЗпП України на опiкунiв (пiклувальникiв), прийомних батькiв поширюються ГАРАНТІЇ, встановленi статтями 56, 176, 177, частинами третьою – восьмою статтi 179, статтями 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 Кодексу.

Відповідно до ст.56 КЗпП України на прохання ОПІКУНА керівник зобов’язаний встановити йому неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в такому випадку проводиться за фактично відпрацьований час.

Відповідно до ст.176 КЗпП України заборонено залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження опікунів та піклувальників дітей віком до 3-х років.

Залучення до надурочних годин або направлення у відрядження опікунів та піклувальників дітей віком від 3-х до 14-ти років можливе лише за їх згодою (ст.177 КЗпП України).

ЗДІЙСНЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО СУПРОВОДУ:

Відповідно до статті 15 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» СОЦІАЛЬНИЙ СУПРОВІД здійснюється стосовно дітей, які перебувають на вихованні в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, а також щодо осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

СОЦІАЛЬНИЙ СУПРОВІД може здійснюватися стосовно усиновленої дитини, якщо ця діяльність не порушує таємницю усиновлення і виконується за згодою або на прохання усиновлювача або дитини.

Для здійснення соціального супроводження за сім’ями опікунів, піклувальників, прийомними сім’ями, дитячими будинками сімейного типу закріплюється СОЦІАЛЬНИЙ ПРАЦІВНИК або фахівець із соціальної роботи, який пройшов спеціальну підготовку за програмою, затвердженою наказом Мінсоцполітики.

ЗАВДАННЯ соціального супроводу - сприяти адаптації дитини в новій сім’ї, створенню позитивного психологічного клімату в сім’ї, умов розвитку дітей з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини, забезпеченню оптимальних умов життя дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, та особи із їх числа та захисту їх прав.

Для опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів ДБСТ передбачені й інші СОЦІАЛЬНІ гарантії, в тому числі забезпечення дітей безкоштовним харчуванням у закладах освіти, безкоштовне оздоровлення та санаторно-курортне лікування дітей, за згодою сторін договору дитячому будинку сімейного типу може надаватися у користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва поблизу місця його знаходження, а також транспортний засіб, забезпечення у разі потреби поточного або капітального ремонту житла тощо.

Період, протягом якого батьки-вихователі були зайняті у дитячому будинку сімейного типу вихованням дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зараховується до їх загального і безперервного трудового стажу та стажу роботи за спеціальністю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора