Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про лабораторно-інструментальні дослідження для атестації робочих місць

Дата: 17.05.2023 14:42
Кількість переглядів: 83

Стаття 13 Закону України «Про охорону праці»,  ст.19 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»   вимагають від роботодавця створити на робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів.   Для того, щоб визначити, чи є ці умови  безпечними, роботодавець має провести атестацію робочих місць в порядку і терміни, що визначаються законодавством.  

Атестація проводиться для врегулювання відносин між роботодавцем та працівниками, зокрема відносно реалізації прав працівників на здорові та  безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.  Саме завдяки атестації можна визначити, чи є умови, в яких працюють працівники, шкідливими та небезпечними для здоров’я, оскільки фактор небезпечності часто не можна визначити без використання засобів вимірювальної техніки.

Ігнорування вимоги чинного законодавства з охорони праці щодо проведення атестації є порушенням, за яке роботодавця можна притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді сплати штрафу (ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а у  разі заподіяння  шкоди здоров’ю працівника, роботодавець може бути притягнутий до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 271 Кримінального Кодексу України. Саме тому в інтересах роботодавця провести атестацію, навіть якщо, на його думку, умови праці працівників є безпечними.

Атестація робочих місць передбачає:

  • установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;
  • санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;
  • комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідальність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;
  • установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;
  • обгрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими  (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;
  • визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;
  • складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників;
  • аналіз  реалізації  технічних  і   організаційних    заходів, спрямованих на оптимізацію  рівня  гігієни,  характеру  і  безпеки праці.

Лабораторія ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров´я України», яка    включена до Інформаційного переліку лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу, проводить лабораторно-інструментальні дослідження для атестації робочих місць за умовами праці.  

Звертайтеся за адресою:м.Івано-Франківськ,вул.Шевченка,4

тел.(0342)-53-30-30


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора