Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БАТЬКІВ ЗА НЕВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ...

Дата: 22.05.2023 10:31
Кількість переглядів: 278


Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримування» внесені зміни до деяких законодавчих актів, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Діючим законодавством України передбачено дієвий вплив на батьків, які не виконують рішення ОРГАНІВ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ в частині визначення участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків, хто проживає окремо. Відповідні зміни внесені до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст.157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, має право на спілкування з нею та зобов’язаний брати участь у її вихованні, а той з батьків, хто проживає разом з дитиною, не має права перешкоджати такому спілкуванню іншому, якщо тільки таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до положень ст. 157-159 Сімейного кодексу України питання щодо участі батьків у вихованні дитини може вирішуватись за їх спільною домовленістю, рішенням органу опіки та піклування або рішенням суду. При вирішенні питання участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ приймається рішення, яким визначається спосіб участі іншого з батьків у спілкуванні з дитиною, дні та часи побачень з дитиною, графік таких побачень тощо.

ЗА ПОРУШЕННЯ РІШЕННЯ встановленого ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків, хто проживає окремо від дитини, ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ адміністративна відповідальність, у вигляді накладання штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Вчинення ПОВТОРНОГО діяння протягом року після накладання адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом – до виконання рішення в повному обсязі.

Крім цього, звертаємо увагу на ст. 118-50 КупАП щодо встановлення відповідальності за НЕВИКОНАННЯ законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування, пов’язаних із ОБСТЕЖЕННЯМ УМОВ проживання дитини, СТВОРЕННЯ ПЕРЕШКОД посадовим особам при здійсненні інших покладених на них законом повноважень, що тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення ПОВТОРНОГО діяння протягом року після накладання адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 06.08.2019 №1201 «Про затвердження Інструкції з оформлення посадовими особами органів опіки та піклування матеріалів про адміністративні правопорушення» ПРОТОКОЛИ складають ПОСАДОВІ ОСОБИ з числа працівників служб у справах дітей і ПОСАДОВІ ОСОБИ органу опіки та піклування, яким згідно з рішенням відповідного органу опіки та піклування надано повноваження на їх складання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора