Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечне захворювання плодових насаджень

Дата: 30.05.2023 10:05
Кількість переглядів: 71

Фото без опису
Багато садівників нарікають на поганий дощ, град, посушливе літо, хоча поряд із цими природними катаклізмами їхні дерева страждають від ще страшнішого фактора — бактерії Ервінія аміловора (Erwinia amylovora). Саме вона є збудником карантинного захворювання, яке є дуже шкідливим і швидко поширюється й позбутися якого можна лише радикальними методами. 
Назва хвороби — «бактеріальний опік плодових» — вказує на характерні симптоми: квіткові бруньки, квітки, листя і молоді пагони чорніють, скручуються, але не опадають, а залишаються на дереві впродовж усього періоду вегетації, дерево виглядає ніби обпаленим. Бактерія, що спричинює хворобу, уражає понад 170 видів рослин, серед яких груша, яблуня, айва, глід, слива, вишня. 

 Ураження рослин та розвиток інфекційного процесу відбуваються не весь рік, а в три уразливі періоди: брунькування-цвітіння, за інтенсивного росту та восени при теплій погоді. Нерідко садівники вважають, що рослина прив’яла від посухи чи пожовтіла від поганого дощу, хоча насправді це може бути далеко не короткочасне й спричинене не природними катаклізмами явище. 

«Опік плодових проявляється зазвичай ранньою весною на квітучих деревах. Оптимальними умовами для розвитку хвороби в період цвітіння є відносно висока вологість (70 %) і температура вище +18 ОС. Влітку, через підвищення температури повітря, розвиток хвороби може призупинитися, кора зсихається і з’являються так звані зони опіку, чітко відокремлені від здорових тканин. З дощем і вітром бактерії, що містяться у краплях , переносяться на великі відстані й за сприятливих умов погоди (висока вологість повітря) та наявності пошкоджень на листках і пагонах викликають зараження.

До того ж збудник передається з садивним матеріалом та прищепами. Переносять хворобу  й комахи: бджоли, оси, джмелі, мухи, попелиці й навіть птахи. Дощ та вітер також сприяють поширенню збудника на нові території. Джерелом захворювання можуть слугувати інфіковані плоди. 

Найгірше, що хворобу можна ідентифікувати лише після спе­ціального аналізу. Тому деякі з ознак на листі й плодах ще не означають, що ваша рослина «обпечена».

. Карантинні заходи:

  • забороняється ввезення садівного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстровано захворювання;
  • обов’язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;
  • для вчасного виявлення захворювання необхідне обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.

Агротехнічні заходи:

  • Сильно уражені опіком плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх;
  • при незначному ураженні окремих гілок опіком проводять п’ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною;
  • у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих – на відстані 10-15см.

Провідний спеціаліст
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області
Дмитро Заячук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора