Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як в Україні встановити факт народження дитини: роз’яснення

Дата: 30.05.2023 15:23
Кількість переглядів: 67

Фото без опису
Начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Іван Легостаєв пояснює актуальні питання встановлення факту народження дитини.

Якщо немає можливості, з об’єктивних причин, отримати медичне свідоцтво про народження (форма 103/о) або довідку від відповідного медичного працівника, то особі необхідно звертатися до суду. В статті 317 Цивільного процесуального кодексу України визначені особливості встановлення факту народження дитини під час дії воєнного чи надзвичайного стану чи окупації певної території.

Так, відповідна заява може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України (при цьому місце проживання чи реєстрації заявника значення не має). Такі справи мають бути розглянути судом невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження мають бути обов’язково зазначені дані про дату і місце народження дитини та про її батьків. Таке рішення підлягає негайному виконанню (будь-яким діючим відділом державної реєстрації актів цивільного стану – далі відділи ДРАЦС, якщо в рішенні суду не зазначений конкретний відділ ДРАЦС), оскарження рішення не зупиняє його виконання. Також, треба звернути увагу, що подати таку заяву про встановлення факту, як і багато інших документів, можливо онлайн (звісно якщо є доступ до мережі Інтернет) через відповідний сервіс «Електронний суд».

Важливо також знати, що заявники у справах за заявами про встановлення факту народження, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору.

До того ж було надано лист-роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 22.04.2021 № 985/0/208-21 щодо скасування вимоги отримання відмови від органів державної реєстрації актів цивільного стану. Тобто, особа може звертатися одразу до суду, що спрощує процедуру визнання фактів народження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора