Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Санітарні вимоги до транспортування харчових продуктів

Дата: 05.06.2023 15:37
Кількість переглядів: 102

Фото без опису
Відповідно до статті 43 та 44 Розділу VII "Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими  продуктами" Закону  України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" , встановлено гігієнічні вимоги до рухомих та/або тимчасових потужностей та транспортних засобів для перевезення харчових продуктів. Згідно яких розглянемо основні вимоги:

1) транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію;

2) якщо використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення нехарчових продуктів може призвести до забруднення харчового продукту, для перевезення якого вони можуть потім застосовуватися, вони використовуються тільки для перевезення харчових продуктів;

3) у разі одночасного використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення харчових та нехарчових продуктів або у разі одночасного перевезення різних харчових продуктів забезпечується таке розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення. Для уникнення ризику забруднення забезпечується результативне очищення зазначених транспортних засобів та/або контейнерів перед кожним наступним завантаженням;

4) перевезення рідких, гранульованих, порошкових харчових продуктів здійснюється в ємностях та/або контейнерах/танкерах, передбачених для перевезення тільки харчових продуктів. Зазначені ємності та/або контейнери/танкери чітко промарковані державною мовою, що вказує на їх використання виключно для перевезення харчових продуктів, або мають маркування "тільки для харчових продуктів";

   5) забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;

   6) бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни;

   7) поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;

   8) мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;

   Для перевезення харчових продуктів використовують тільки спеціалізований автотранспорт, який повинен мати маркування «Продукти». 

   Швидкопсувні продукти повинні перевозитися в охолоджених або ізотермічних транспортних засобах - рефрижераторах.

 Для перевезення хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів закриті машини і фургони обладнають дерев'яними висувними лотками, в яких продукти і надходять на підприємство.

 Рибу, м'ясо, птицю, ковбасні вироби, субпродукти перевозять у спеціально обладнаних машинах або ящиках, оббитих усередині оцинкованим або лудженим залізом, листовим алюмінієм.

 Молоко пляшкове транспортують у сітчастих металевих ящиках, розливне - у флягах, щільно закупорених кришками. Фляги з молоком, що надходять на підприємства громадського харчування, повинні бути опломбовані, сметану і сир перевозять в бочках і флягах з маркуванням заводу-виробника.
 

 Овочі перевозять у спеціальній тарі - мішках, корзинах, ящиках. Велика кількість овочів дозволяється перевозити навалом, але за умови ізоляції їх від інших продуктів.

 Особливо строгі вимоги пред'являються до перевезення напівфабрикатів. Тривалість перевезення з повинна бути не більше 2 год. Для доставки м'ясних, рибних, овочевих та інших напівфабрикатів повинна бути спеціальна маркована тара з щільно прагненням кришками, яку забороняється використовувати для зберігання сировини і готової продукції. За відсутності охолоджуваного транспорту напівфабрикати, попередньо охолоджені, рекомендується перевозити в спеціальних ізотермічних контейнерах. До транспортуються напівфабрикатах повинні додаватися сертифікат або накладна від підприємства-виробника із зазначенням числа і години приготування, граничних термінів їх реалізації, часу відправки, температурного режиму зберігання, а також прізвищ осіб, відповідальних за якість продукції. У ящиках з котлетами і рубаним біфштексами, які надходять з м'ясопереробних підприємств, вкладають якісні посвідчення, в яких вказані найменування підприємства, продукції, дата і година їх виготовлення, а також номер пакувальника.

 Ще більш суворі вимоги пред'являють до перевезення готових виробів з базових їдалень в філії, роздаткові та буфети. Перевезенні підлягають страви та кулінарні вироби, приготовані не більше ніж за 1 год до відправки. Граничний термін і реалізації не повинен перевищувати 3 год з моменту виготовлення. Готову їжу доставляють в термосах і в спеціально виділеній для цього посуді з щільно закриваються кришками.

 Дотримання даних вимог із забезпечення відповідного розміщення харчових продуктів -максимально знизить ризик їх забруднення.

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)
та профілактики  неінфекційних захворювань
Ходан А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора