Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

РЕКОМЕНДАЦІЇ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ДІТЕЙ ДО ШКІЛ ПІСЛЯ ПОВЕРНЕННЯ В УКРАЇНУ/2023

Дата: 07.06.2023 11:24
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Багато школярів вимушено покинули свої домівки в Україні та навчаються в інших країнах або дистанційно. Міністерство освіти і науки України підготувало перелік необхідних рекомендацій для батьків, освітян та ВПО, щоб спростити процес підготовки до зарахування дітей у школу після повернення в Україну. Рекомендації розроблені згідно з Наказом Міністерства освіти і науки України № 563 «Про затвердження методичних рекомендації щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні».

Які документи потрібні та інші деталі:

  1. Зарахування учня в українську школу здійснюється на підставі заяви одного з батьків (опікунів, законних представників) особисто, електронною поштою чи будь-яким доступним способом.
  2. Дитину можуть зарахувати в ту школу, де вона навчалася до вимушеного переміщення, або в будь-яку іншу на вибір батьків або інших законних представників. Зважайте на те, що дитину можуть зарахувати лише в один заклад освіти на території України.
  3. У разі зарахування в українську школу рекомендуємо враховувати всі дані про успішність із закордонних шкіл.
  4. Необхідно мати довідку зі школи, в якій навчалася дитина за кордоном. Довідка має містити дані про період навчання, перелік предметів, результати оцінювання, систему оцінювання та особисті дані учня. У такому разі оцінювання за предметами, що збігаються з українською програмою, будуть переведені в 12-бальну шкалу та враховані.
  5. Якщо довідка відсутня, дитина має право скласти оцінювання до початку навчального року. Форму оцінювання визначає навчальний заклад.
  6. У разі проходження дитиною річного оцінювання за предметами, яких немає в закордонних школах (чи всіх за програмою класу), її зараховують до наступного класу (в ту ж школу, де і навчалась, чи будь-яку іншу в Україні). Якщо дитина не проходить оцінювання чи складає його неуспішно, її зараховують до того ж класу.
  7. Інтегровані предмети, наприклад, science, зараховують з урахуванням тем, які вивчала дитина (вони вказані в інформаційній довідці). Якщо така інформація відсутня, дитина може скласти оцінювання з відповідних предметів, наприклад, фізики та хімії окремо.
  8. Школа не може відмовити в зарахуванні дитини. Пропущені предмети можна скласти додатково та продовжити навчання в Україні.

Як відбуватиметься оцінювання

Семестрове та річне оцінювання учнів 5-8 та 10 класів може здійснюватися, як за 12-бальною шкалою, так і за 2-бальною (склав/не склав) у таких випадках:

  • відсутності з об’єктивних умов задокументованих результатів оцінювання;
  • пропуску більше ніж 50% уроків із предмета;
  • у разі поєднання навчання в закордонній школі та школі України з будь-яких форм навчань;
  • під час оцінювання предметів варіативної складової.

Річне оцінювання може бути проведене на початку навчального року, зокрема й онлайн. В окремих випадках — упродовж 1 семестру навчання.

Які документи отримають діти після завершення навчання?

Свідоцтво про отримання освіти видається дітям, які перебувають за кордоном та навчаються в українських школах онлайн.

У разі завершення очного навчання в навчальному закладі за кордоном, відповідні документи про отримання освіти визнаються в Україні.

Результати закордонних тестувань для вступу у заклади вищої освіти не є документами, що підтверджують здобутий рівень освіти. Детальніше про тестування для вступу в ЗВО читайте на сайті — https://testportal.gov.ua/

Важлива інформація для внутрішньо переміщених осіб

Учнів, які понад пів року не мали змоги навчатися за будь-якою з форм навчання, зараховують до школи (в ту, де і навчались, чи будь-яку іншу по Україні) за заявою одного з батьків (опікунів чи законних представників). Є два варіанти розподілення за класом:

  • заклад розробляє індивідуальну програму, проводить заняття та оцінювання знань для переведення в наступний клас.
  • за заявою батьків учень може залишитися в тому ж класі.

Рекомендації для українських закладів освіти, як оптимізувати навчання

  • Якщо дитина додатково навчається закордоном, враховуйте її розклад з урахуванням зайнятості у навчанні в країні перебування. 
  • Не варто вносити до розкладу ті предмети, які вивчає дитина у закордонній школі, вони будуть перенесені. 
  • Не варто вносити до розкладу предмети, які в програмі є за вибором. За можливості потрібно використовувати асинхронне навчання з використанням відеозаписів уроків — національну платформу «Всеукраїнська школа онлайн»
  • Щоб школи могли оптимізувати програми та враховувати розклад, батьки (опікуни чи законні представники) можуть (не зобов’язані) взяти довідку у закордонній школі з розкладом, переліком предметів для вивчення та надати українській школі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора