Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 21.06.2023 15:01
Кількість переглядів: 88

Фото без опису
Чимало неповнолітніх українців, особливо у літній період, замислюються над питанням: де і яким чином можна заробити гроші? Це цілком можливо, адже неповнолітні особи у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

🔹Тому, нагадаємо про основні особливості роботи неповнолітніх.

✔Приймати на роботу дітей віком до 14 років заборонено.

З 14 років підліткам дозволяється працювати у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків або опікуна та за умови виконання лише легкої роботи;

з 15 років – за згодою одного з батьків або опікуна;

з 16 років – без обмежень.

(ст. 188 КЗпП України)

✔Трудовий договір з неповнолітніми особами необхідно укладати лише у письмовій формі!

(п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП України)

✔За загальним правилом, випробування під час прийняття на роботу осіб, які не досягли вісімнадцяти років, не встановлюється. Проте в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Встановлення випробувального строку не є обов’язком роботодавця, це його право.

✔Підліткам не можна працювати у небезпечних та шкідливих умовах. Виконувати важку та підземну роботу, будь-яку роботу, що включена до Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Зокрема, особи, яким ще не виповнилося 18 років, не можуть працювати на виробництвах чи роботах, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів; займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції; працювати водіями автомобілів тощо.

✔Також неповнолітнім заборонена робота у вихідні дні, понаднормова робота та відрядження.

✔Перед працевлаштуванням неповнолітнім особам необхідно обов’язково пройти попередній медичний огляд, а в подальшому такі працівники до досягнення ними 21 року щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові (стаття 191 КЗпП України, стаття 11 Закону України “Про охорону праці”).

✔Максимальна тривалість робочого часу для неповнолітніх становить:

• 16–18 років – до 36 годин на тиждень

• 15–16 років – до 24 годин на тиждень

• учні 14–15 років (під час канікул) – до 24 годин на тиждень

✔Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

✔Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. У перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на підприємстві (стаття 195 КЗпП України).

✔Звільнення неповнолітніх осіб відбувається за загальними правилами трудового законодавства, але звільнення з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.

Водночас законодавство дозволяє розірвати трудовий договір на вимогу батьків, усиновителів і піклувальників неповнолітнього, а також держорганів – якщо така робота шкодить здоров’ю працівника або порушує його інтереси.

Вікторія Сусаніна Наталія Дмитраш


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора