Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нацбанк зобов’язав банки й обмінники приймати старі банкноти

Дата: 22.06.2023 15:42
Кількість переглядів: 97

Фото без опису
Національний банк України заборонив банкам і небанківським обмінникам не приймати у клієнтів старі або зношені банкноти іноземної валюти, повідомляє пресслужба регулятора.

Відтепер з усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, справжність яких підтверджує спеціальне лічильне обладнання, крім значно зношених чи пошкоджених, мають здійснюватися валютно-обмінні операції.

Крім того, банкам та небанківським установам під час здійснення валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти.

При цьому з банкнотами, що мають ознаки значного зносу (наприклад, розірвані навпіл, зафарбовані, обпалені тощо), мають здійснюватися операції інкасо. Банки та небанківські установи, які проводять такі операції, повинні обов’язково розмістити в касі у доступному для клієнтів місці чіткий перелік ознак значного зносу банкнот й тарифи інкасо.

В НБУ наголошують, що у разі порушення зазначених вище норм банком або небанківською фінансовою установою їхні дії розцінюватимуться як потенційна ознака шахрайської діяльності.

У разі порушення банком або небанківською фінансовою установою прав клієнта йому варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо належної реакції з боку керівництва таких установ немає, споживач може подати скаргу до Національного банку.

Докладну інформацію щодо оформлення звернення до НБУ можна знайти тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора