Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТУ

Дата: 26.06.2023 14:40
Кількість переглядів: 121

Фото без опису
Йододефіцит зафіксовано в усіх регіонах України. При нестачі йоду з’являються збої в роботі організму, це проявляється порушенням обміну речовин і нестабільністю психіки. Якщо ви помітили у себе прибавку ваги, погіршення стану шкіри та нігтів, млявість, дратівливість, мерзлякуватість, погіршення пам’яті, неуважність, швидку втомлюваність, зниження працездатності і не можете знайти причину, то слід обстежити щитоподібну залозу. Можливо, причина саме в йододефіциті.  

Добова потреба йоду в організмі дітей і підлітків 50-100 мкг, дорослої людини складає 150 мкг, вагітних і матерів, що годують, – 200 мкг.

На сьогоднішній день масової йодопрофілактики у навчальних закладах, як це було колись, немає. Серед населення практикується індивідуальна профілактика. Зокрема, люди самостійно вживають йодовану воду, морську капусту, йодовану сіль або вітаміни, збагачені йодом.
Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, багаті йодом, зокрема: морську рибу, інші морепродукти, риб’ячий жир, морську капусту, хурму, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідну горобину.

Йодна профілактика у випадку радіаційного зараження здійснюється лише після офіційного оповіщення ЗМІ.

 При виділенні, в результаті аварії на ядерній установці, радіоактивного ізотопу йоду та потраплянні в організм людини, щитоподібна залоза поглинає його і зазнає опромінення .В умовах йодного дефіциту рівні накопичення радіоактивних ізотопі йоду  в щитоподібній залозі зростають.

Йодна профілактика полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду та застосовується до моменту впливу  або протягом перших 6 годин після поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою.

Регламентом (затверджений Наказ МОЗ №408 від 09.03.2021р.) встановлено наступні вікові групи та дозування препарату стабільного йоду (калій йодид): діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) - 16 мг, діти від 1 місяця до 3 років - 32 мг, діти від 3 до 12 років - 62,5 мг, підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, матері, які годують груддю - 125 мг(100 мг йоду).

Калій йодит  приймається після їжі. 
Для отримання необхідних дозувань калію йодиду лікарські засоби, що на сьогодні зареєстровані в Україні мають бути застосовані відповідно інструкції виробника. Багаторазове (повторне) застосування  слід проводити не раніше 24 годин після першого прийому препарату.

Звертаємо  увагу,що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести до негативних наслідків.

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)
та профілактики  неінфекційних захворювань
Ходан Анастасія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора