Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян

Дата: 27.06.2023 13:45
Кількість переглядів: 95

Фото без опису
Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) – небезпечний для людини та довкілля бур’ян, який має карантинне значення в Україні. Засмічує подвір’я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг  тощо.

По зовнішньому вигляду нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти.

Сходи з’являються у квітні –  травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості.

Варто зазначити, що квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння він викликає алергічне захворювання. Амброзія та полин разом зі злаковими травами перебувають на першому місці серед алергенів.

Щоб запобігти подальшому поширенню амброзії, боротьбу з нею слід розпочинати щорічно до цвітіння та утворення насіння методом виривання з корінням, регулярного покосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення ґрунту та сільгосппродукції, застосовувати хімічний метод боротьби відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених в Україні.

В інституті захисту рослин НААН проведено державні випробування вітчизняного препарату Unimag (Юнімаг) для боротьби з амброзією полинолистою. Це екологічно безпечний препарат контактної дії. Препарат ефективно діє на різних фазах росту, покращує мікроелементний стан ґрунту.

Його можна використовувати на декоративних культурах в межах населених пунктів, газонах, паркових та лісопаркових зонах, по краю полів і лісонасаджень, луках, у виноградниках, плодових садах

Провідний спеціаліст
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області
Дмитро Заячук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора