Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Результати Тринадцятого Щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (травень 2023)

Дата: 07.07.2023 14:39
Кількість переглядів: 105

Фото без опису
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій випустив Тринадцяте Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за травень 2023 року.

Метою проєкту є швидкий збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства.

На тлі військової ескалації оптимізм бізнесу залишається досить високим, тоді як тривале майбутнє залишається невизначеним. Оцінки поточної фінансово-економічної ситуації на підприємстві незначним чином погіршились, а оцінки загальноекономічної ситуації в країні та очікування на майбутнє залишились без змін. Водночас невизначеність у 6-ти та 3-місячній перспективі знижується вже кілька місяців поспіль.

Окрім цього, дворічні плани залишаються для бізнесу туманними: невизначеність залишається високою, і, також, зросла частка підприємств, що не планують змін на таку далеку перспективу. Із посиленням ракетних атак знову дещо збільшилась важливість для ведення бізнесу перешкод «небезпечно працювати» та «перебої з електропостачанням». Експортна активність залишається без суттєвих змін, що свідчить про певну стагнацію відновлення експорту. Головним викликом для експортерів залишаються логістичні проблеми. Оцінки економічної політики в більшості випадків нейтральні й не змінюються.

Ключові результати Тринадцятого щомісячного опитування підприємств:

  • На тлі військової ескалації оптимізм бізнесу залишається досить високим, тоді як тривале майбутнє залишається невизначеним.
  • Оцінки поточної фінансово-економічної ситуації на підприємстві незначним чином погіршились, а оцінки загальноекономічної ситуації в країні та очікування на майбутнє залишились без змін.
  • Невизначеність у 6-ти та 3-місячній перспективі знижується вже кілька місяців поспіль.
  • Дворічні плани залишаються для бізнесу туманними: невизначеність залишається високою, і, також, зросла частка підприємств, що не планують змін на таку далеку перспективу.
  • Із посиленням ракетних атак знову дещо збільшилась важливість для ведення бізнесу перешкод «небезпечно працювати» та «перебої з електропостачанням».
  • Експортна активність залишається без суттєвих змін, що свідчить про певну стагнацію відновлення експорту.
  • Головним викликом для експортерів залишаються логістичні проблеми.
  • Оцінки економічної політики в більшості випадків нейтральні й не змінюються.

Повний текст Звіту доступний за посиланням 

Презентація дослідження  (укр) (англ)

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та благодійним фондом ATLAS Network (CША). Її зміст є виключно відповідальністю ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, МФ «Відродження» чи ATLAS Network.

Методологія дослідження:

У цьому опитуванні використано панельну вибірку, тобто опитувалися одні й ті ж суб’єкти підприємницької діяльності. Побудова такої вибірки вимагає часу. Під час тринадцятої хвилі опитування отримано відповіді від 563-х респондентів.

Серед опитаних переважно промислові підприємства (94%), розташовані в 22-х із 27-ми регіонів України, зокрема у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, ІваноФранківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській, Харківській областях та в місті Києві.  Серед опитаних представлено підприємства всіх розмірів за кількістю працівників.

Дані було зібрано за допомогою поєднання декількох методів збору даних:телефонне інтерв’ю представників бізнесу із внесенням відповідей до онлайн-форми інтерв’юерами та, у невеликій кількості випадків, самостійне заповнення онлайн-форми представниками підприємств, які під час попереднього телефонного контакту висловили бажання самостійно внести дані до онлайн-форми.

Польовий етап тринадцятої хвилі тривав із 16 травня до 31 травня 2023 року. Керівники підприємств порівнювали результати роботи в травні 2023 року із квітнем 2023 року, оцінювали стан того чи іншого показника на момент проведення опитування (травень 2023 року) та давали прогнози на наступні 2 – 3 чи 6 місяців, залежно від питання. В окремих питаннях, де це було зазначено, результати роботи порівнювалися з довоєнним часом (період до 24 лютого 2022 року). Опитувані давали прогнози на наступні 3 місяці роботи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора