Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЧИ МОЖЕ ВЛАСНИК ЖИТЛА НА ПІДСТАВІ ЗАЯВИ ЗНЯТИ З РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНУ?

Дата: 14.07.2023 15:26
Кількість переглядів: 7285

Фото без опису
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ: Сімейний кодекс України, Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» (стаття 18), постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 №265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад».

До прийняття зазначених нормативно-правових актів зняти особу з реєстрації можна було лише у судовому порядку, якщо особа добровільно не погодилась подати відповідну заяву.

На даний час відповідно до чинного законодавства ВЛАСНИК нерухомості може «виписати» з квартири чи будинку осіб, які не вписані у документи про право власності без їхньої згоди та рішення суду.

ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ В ЗНЯТТІ З РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ:

Революційні зміни в питанні зняття особи із зареєстрованого місця проживання відбулися з набранням чинності Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні». Цей нормативно-правовий акт набув чинності 1 грудня 2021 року, але фактична його реалізація була неможлива до затвердження підзаконних актів Кабінетом Міністрів України. Тому, 7 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад» (далі – Порядок), якою було затверджено Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування), а також деякі інші акти, необхідні для реалізації вказаного Закону.

Стаття 18 цього Закону передбачає, що зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ВІДБУВАЄТЬСЯ ШЛЯХОМ ЗВЕРНЕННЯ до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) ЗА ЗАЯВОЮ власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

Зняття з реєстрації здійснюється в ДЕНЬ ЗВЕРНЕННЯ особи. За заявою особи зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання.

ОСОБЛИВОСТІ ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДІТЕЙ:

У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така ДИТИНА підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) РАЗОМ ІЗ ЇЇ БАТЬКАМИ або іншими законними представниками чи одним із них.

Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини. Отже, власник житла НЕ МОЖЕ виписати з житла власних дітей.

Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ одним із батьків або інших законних представників такої особи ЗА ЗГОДОЮ іншого з батьків чи законних представників.

Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) ДИТИНИ віком від 14 до 18 років ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЗА ЗГОДОЮ ЇЇ БАТЬКІВ або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» (коли така особа є здобувачем освіти та зареєстрована/задекларована в гуртожитку).

Якщо заява про зняття із зареєстрованого місця проживання особи подається співвласником житла, то в такому разі необхідна згода інших співвласників житла, яка надається особисто або через представника.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! «Виписати» одного із СПІВВЛАСНИКІВ житла без його згоди неможливо. Чоловік як власник квартири може «виписати» зі свого житла колишню дружину, однак не може зняти із реєстрації свою неповнолітню дитину без згоди її матері.

Разом із заявою про зняття особи із зареєстрованого місця проживання, що подається у паперовій формі, подається:

паспортний документ особи;

військово-обліковий документ — для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку;

свідоцтво про народження — для дитини віком до 14 років.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Зняття з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку чи піклування, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ за погодженням з ОРГАНАМИ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ.

За послугу щодо зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання особа сплачує адміністративний збір у розмірі 1,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2023 році адміністративний збір складає 40,26 грн.).

ВИНИКНЕННЯ СПОРУ ЩОДО ВИСЕЛЕННЯ ДИТИНИ ЧИ ЗНЯТТЯ ДИТИНИ З РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ:

У випадку ВИНИКНЕННЯ СПОРУ між батьками дитини та/або особою, власником житла щодо виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням такий спір вирішується у судовому порядку із обов’язковою участю ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ (пункт 4 статті 19 Сімейного кодексу України).

Орган опіки та піклування подає суду ПИСЬМОВИЙ ВИСНОВОК щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини ( пункт 5, 6 статті 19 Сімейного кодексу України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора