Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Думав, що підписав заповіт: 97-річному чоловікові допомогили визнати договір дарування недійсним

Дата: 26.07.2023 21:42
Кількість переглядів: 102

Фото без опису
Василеві було 90 років, коли у 2016 році він подарував половину будинка доньці. Чоловік пояснив, що зробив це з умовою, що вона з чоловіком буде доглядати за ним.

Після укладення договору дарування донька взагалі не допомагала і не підтримувала батька ні матеріально, ні морально, хоча проживає в другій половині того самого будинку.

Натомість вона разом зі своїм чоловіком виганяла Василя з будинку, ображала, постійно вчиняла сварки. А літній чоловік продовжував самостійно сплачувати за житлово-комунальні послуги.

Тож Василь вирішив звернутися до системи безоплатної правової допомоги у Дніпропетровській області, щоб визнати договір дарування недійсним.

Василь отримує пенсію, що не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Такі люди мають право на усі послуги системи БПД, у тому числі на представництво інтересів у суді. Тому представляти його інтереси уповноважили юриста Нікопольського бюро правової допомоги Івана Перевертайла.

Василь пояснив, що участі у відчуженні житла він не брав, бо є людиною похилого віку, має багато хронічних хвороб. Він підписав договір дарування, вважаючи, що це заповіт, який мав набрати чинності лише після його смерті. Також на момент укладання договору дарування він перебував на консультативному обліку у психіатра через психічне захворювання. А отже документи підписував без розуміння змісту і наслідків своїх дій.

«Договір дарування вважається укладеним, якщо сторони мають повне уявлення не лише про предмет договору, а й досягли згоди щодо всіх його істотних умов. Договір, що встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не вважається договором дарування, правовою метою якого є передача власником свого майна у власність іншої особи без отримання взаємної винагороди», — коментує Іван Перевертайло.

Юрист у позовній заяві надав обґрунтоване пояснення щодо підстав визнання спірного правочину недійсним, надав докази по справі звертаючи увагу на те, що договір дарування укладений всупереч волі клієнта.

Суд визнав договір дарування недійсним. Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 182/1766/22.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора