Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день боротьби з гепатитами

Дата: 28.07.2023 09:30
Кількість переглядів: 114

Фото без опису
Щорічно 28 липня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day). Про те, що гепатит – глобальна проблема, свідчать наступні сумні факти: близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі (тобто близько двох мільярдів) інфіковані вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С.

Більшість інфікованих людей, а це близько 95%, не знають про свій діагноз і не підозрюють про своє захворювання, тож вони несвідомо можуть передавати інфекцію іншим людям. Вірусний гепатит уражає сотні мільйонів людей у ​​всьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на гепатит А. Більше 240 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту В, а від його наслідків щорічно помирає близько 780 000 чоловік. Хронічною інфекцією гепатиту С страждають 130-150 мільйонів людей у ​​світі, щороку від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки вмирають 350 000-500 000 чоловік.

Гепатит – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Розрізняють п’ять основних типів:  А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця.

Вірус гепатиту A (жовтуха) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом через уживання забруднених харчів або води. Недуга не провокує розвиток хронічної хвороби печінки.

Гепатит В передається через контакт із кров’ю або іншими рідинами організму інфікованої людини. Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Регулярний прийом медикаментів стримує розвиток вірусу та запобігає розвитку цирозу печінки.

Гепатит С передається шляхом проникнення вірусу в кров. До груп ризику належать люди, які вживають ін’єкційні наркотики, медичні працівники, майстри манікюру, тату, донори крові тощо. Крім того, гепатит C передається статевим шляхом. Лікується зазвичай протягом 12-24 тижнів. Сучасні препарати майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 95%.

Вірус гепатиту D може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Вірус передається під час контакту з кров’ю або іншими фізіологічними рідинами інфікованої людини. Передавання від матері до дитини відбувається рідко.

Гепатит E - гостре інфекційне захворювання, яке за клінічними проявами подібне до гепатиту A. Вірус порівняно нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при кип’ятінні, під впливом антисептиків, однак може тривало зберігатися в прісній воді.

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише безпечну питну воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

Фото без опису

Профілактики вірусних гепатитів (В та С) забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи:

  • в побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань;
  • під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу;
  • з метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.

Фото без опису

Вакцинація від вірусних гепатитів

До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В.

Найкращий та найбільш ефективний спосіб попередження інфікування вірусного гепатиту В – це вакцинація трьома дозами вакцини. Згідно з Національним календарем щеплень, першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу – у 2 місяці, третю – у 6 місяців.

Оскільки вірусний гепатит D розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В, триразова вакцинація попереджує і ризик інфікуватися вірусним гепатитом D.

Вакцини проти гепатиту С не існує.

Будьте обачні, дбайте про своє здоров’я. Зверніться до лікаря, якщо у вас є стійкі або тривожні симптоми, які, на вашу думку, можуть бути викликані гепатитом.

Лікар-дезінфекціоніст відділення епід.нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань
ДУ « ІФ ОЦКПХ МОЗ» 
Мар’яна БОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора