Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До столиці сирних коників на конференцію

Дата: 28.07.2023 22:44
Кількість переглядів: 129

Фото без опису
Як відомо, на Косівщині ініціюють внесення сирної іграшки до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Найбільш популярним виготовлення виробів із сиру є у селі Брустури, що у Космацькій територіальній громаді.

Фото без описуУ цьому гірському селі, де майже у кожній хаті пахне сиром, любов до споконвічної традиції творити їстівного коника дітям прививають змалечку.

Фото без описуСирний коник став своєрідною візитівкою Брустурів, сюди приїжджають чимало туристів, щоб стати свідком магії перетворення сиру у смачну і неординарну іграшку.

Фото без описуЧимало людей приїхали до Брустурів і сьогодні. Столиця сирних коників вражала своєю колоритністю та самобутністю: брустурівчанам як найкраще вдалося здивувати та вразити гостей.

Фото без описуКонференція з питань традиційної гуцульської сирної пластики надовго запам’ятається місцевим та приїжджим. Програма проведення заходу була справді насиченою.

Фото без описуДень розпочали із богослужіння у Храмі Вознесіння Господнього, після служби віряни пройшли ходою з жовто-блакитним стягом України на уч. Вишній до садиби майстрині виробів із сиру, Заслуженого майстра народної творчості України Марії Матійчук.

Фото без описуСаме тут розгорталися основні події. Вітальне слово мали Космацький сільський голова Дмитро Мохначук, заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації Мирослава Корнелюк, заступник голови Косівської райдержадміністрації Василь Жмендак, господарі садиби Василь та Марія Петріви.

Фото без описуУчасники дійства мали змогу переглянути інсценізацію історії походження сирного коника, взяти участь у майстер-класах з виготовлення сирної іграшки, побувати на виставці сирних композицій та народних витворів мистецтва, потрапити на екскурсію до садиб майстрів з вишивки, художнього різьблення та інкрустації по дереву, взяти участь в урочистому відкритті іменної вивіски Марії Матійчук та освяченні скульптури коника, зробити пам’ятне фото на згадку.

Фото без описуЦікавими та змістовними були доповіді відомих мистецтвознавців та знаних діячів мистецтва. На конференції також виступили Заслужений діяч мистецтв України Марія Гринюк, голова Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України Валентина Дем’ян, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук, член Експертної ради НКС при МКІІП Влада Литовченко, генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського Ярослава Ткачук.

Фото без описуГолова Косівської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма подякувала організаторам та учасникам конференції з питань збереження елементу нематеріальної культурної спадщини за невтомність у пропагуванні унікальної традиції виготовлення різноманітних виробів із сиру.

Фото без опису«Косівщина здавна славиться талантами своїх майстрів народної творчості. Яскравий тому приклад є збережена та примножена традиція ліплення із сиру у Брустурах. Це традиція, аналогів якій немає у світі. Щиро вдячна всім, хто своєю невтомною працею та небайдужим серцем долучився до проведення заходу з популяризації виробів із сиру», - підсумувала Наталія Кучма.

Фото без описуЦього дня учасників конференції нагородили грамотами різного рівня.

Фото без описуСподіваємося, що проведення свята сирного коника стане традиційним і щороку гостинно вітатиме у Брустурах нових поціновувачів цього мистецтва.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора