Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Яворові працювала Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини

Дата: 30.07.2023 16:52
Кількість переглядів: 104

Фото без опису
Немає у світі багатшого за Косівщину краю: тут живуть унікальні люди, які з діда-прадіда прославляють рідну землю своїми талантами, традиціями та звичаями. Тут у кожному селі живе мистецтво, що вражає своєю автентичністю, самобутністю та оригінальністю.

Фото без опису

Неперевершено ткати ліжники та різьбити по дереву добре вміють у Яворові, який по праву називають столицею ліжникарства. Чи не кожне обійстя у селі запрошує гостей помилуватися, а, може, і придбати, якісний і натуральний, зроблений зі справжньої овечої шерсті ліжник різних кольорів, розмаїтих візерунків та орнаментів.

Фото без опису

Ліжникарство – це важка і трудомістка праця. Традицію ткати таку необхідну у побуті річ передають від матері до доньки споконвіку. У 2020 році Карпатське ліжникарство заслужено внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, а вже цьогоріч до цього переліку додали і традицію гуцульського художнього дереворізьблення.

Фото без опису

Сьогодні, 29 липня 2023 року, до Яворова як осередку ліжникарства та різьбярства із робочим візитом навідалися представники Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото без опису

Голову Експертної ради Валентину Дем’ян та члена ради Владу Литовченко у поїздці до гуцульського села супроводжували заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації Мирослава Корнелюк, голова Косівської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма та Заслужений діяч мистецтв України Марія Гринюк.

Фото без опису

Моніторинг щодо стану життєздатності елементів НКС, внесених до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, розпочали у громадському музеї народного мистецтва Гуцульщини. Тут поважних гостей зустрів директор Регіонального центру народного мистецтва «Гуцульська гражда» Василь Лосюк.

Фото без опису

У своєму виступі Василь Лосюк розповів про роботу громади щодо розвитку, популяризації та охорони елементів «Карпатське ліжникарство» та «Традиція гуцульського художнього дереворізьблення», яку активно провадять у регіоні.

Фото без опису

Далі моніторингову роботу Експертної ради продовжили у садибах-музеях славних різьбярів Семена та Юрія Корпанюків, відвідали також майстринь-ліжникарок та валило, де піддають валянню виткані вироби.

Фото без опису

Валентина Дем’ян та Влада Литовченко залишилися задоволеними життєздатністю елементів НКС. У свою чергу керівник району Наталія Кучма подякувала громаді Яворова за титанічну працю щодо збереження та примноження традицій ліжникарства і різьбярства.

Фото без опису

«Окремі слова вдячності хочу висловити Валентині Дем’ян, Владі Литовченко, Мирославі Корнелюк та Марії Гринюк. Два дні, проведені у плідній праці у районі, були продуктивними. Сподіваюся, що за вашої підтримки традицію ліплення виробів із сиру внесуть до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, а ліжникарство і різьбярство славитимуть Косівщину вже і на світовому рівні», - підсумувала Наталія Кучма.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора