Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ДІТЯМ ПОМЕРЛОГО ГОДУВАЛЬНИКА: ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ВИПЛАТИ…

Дата: 08.08.2023 17:19
Кількість переглядів: 848

Фото без опису
Матеріальна підтримка дітей, які втратили годувальника, з боку держави полягає у призначенні та виплаті їм пенсії у зв’язку з втратою годувальника або ж державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію.

Дітям, які не мають права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (отримали відмову в органах Пенсійного фонду України) призначається державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію.

КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА?

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА дітям померлого годувальника (у тому числі тим, що народжені до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника), який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для особи з інвалідністю ІІІ групи, ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ одному з батьків, або законному представнику дитини та ВИПЛАЧУЄТЬСЯ до досягнення нею 18-річного віку.

ОСОБИ, які досягли повноліття та навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, можуть оформити допомогу САМОСТІЙНО. Допомога буде призначена до закінчення ними навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення 23 років. На дітей-сиріт допомога призначається незалежно до досягнення 23 років незалежно від факту навчання.

Якщо звернення про призначення допомоги надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника, допомога призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника. В іншому разі – допомога призначається на дітей померлого годувальника з дня звернення.

Відповідна ЗАЯВА про призначення допомоги ПОДАЄТЬСЯ батьками, усиновителями, батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, опікунами, піклувальниками за місцем їх проживання (реєстрації), представниками закладів (органів опіки та піклування), які виконують функції опікунів чи піклувальників, за місцезнаходженням таких закладів.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ?

ЗАЯВА про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсації та пільг;

КОПІЯ свідоцтва про народження дитини та паспорт громадянина України особи, якій призначається соціальна допомога (з пред’явленням оригіналу);

КОПІЯ документа, що засвідчує родинні відносини члена сім’ї з померлим годувальником (у разі потреби);

КОПІЯ свідоцтва про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення померлим (з пред’явленням оригіналу);

ДОВІДКА загальноосвітнього навчального закладу системи загальної середньої освіти, професійно-технічного, вищого навчального закладу про те, що дитина навчається за денною формою навчання (у разі потреби).

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ?

- Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем фактичного проживання.

- відділ соціального захисту населення територіальної громади за місцем фактичного проживання.

В ЯКОМУ РОЗМІРІ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДОПОМОГА?

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА не залежить від розміру доходів сім’ї та призначається, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у такому розмірі (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у 2023 році становить 2093,00 грн.):

150 % - на трьох і більше дітей померлого годувальника (3139, 50 грн.);

120 % - на двох дітей померлого годувальника (2511, 60 грн.);

100 % - на одну дитину померлого годувальника (2093,00 грн.).

ЯКИЙ ТЕРМІН ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ ДОПОМОГИ?

РІШЕННЯ про призначення державної соціальної допомоги або про відмову в її призначенні приймається органом соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання заяви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора