Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДЕРЖАВНІ СОЦІАЛЬНІ ДОПОМОГИ НА ДІТЕЙ ТА ЇХ РОЗМІР ВИПЛАТ У 2023 РОЦІ…

Дата: 10.08.2023 17:54
Кількість переглядів: 2682

Фото без опису
Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога одиноким матерям, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю.
ДОПОМОГА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ:
Кожна сім’я має право на отримання допомоги при народженні дитини. Сума виплат незмінна та не залежить від того, чи це перша чи, наприклад, третя дитина.
Допомога від держави при народженні малюка становить 41 280, 00 грн. Проте повну суму дають не одразу.
Спочатку виплачують першу частину допомоги – 10 320, 00 грн, далі рівними частинами протягом трьох років щомісяця перераховують 860, 00 грн.
Оформити цю допомогу можна протягом 12 місяців з дня народження дитини. До речі, таку ж допомогу надають і при усиновленні дитини.
ПАКУНОК МАЛЮКА – 2023:
Кожна сім'я з новонародженою дитиною має право на отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» або грошової компенсації його вартості.
При народженні дитини передбачена одноразова натуральна допомога у вигляді «Пакунка малюка», який містить найнеобхідніші речі для дитини. Зазвичай Пакунок малюка видають після виписки з пологового будинку.
Проте батьки за бажанням можуть отримати грошову компенсацію вартості Пакунка малюка, яка становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років – 6 816, 00 грн.
ДОПОМОГА ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ:
Право на допомогу мають:
- одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини;
- вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Водночас якщо одинока мати (вдова, вдівець), мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, уклала шлюб, за нею зберігається право на одержання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені новим чоловіком (дружиною).
Допомога одиноким матерям розраховується як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Максимальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям у 2023 році:
· на дітей до 6 років – 2 272, 00 грн;
· на дітей від 6 до 18 років – 2 833, 00 грн;
· на студентів стаціонару віком від 18 до 23 років – 2 684, 00 грн.
В умовах воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив термін її перегляду.
ВИПЛАТИ ДІТЯМ, НАД ЯКИМИ ВСТАНОВЛЕНО ОПІКУ ЧИ ПІКЛУВАННЯ:
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування та відповідно до законодавства набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Зверніть увагу, що ці виплати є власністю дитини.
Розмір допомоги теж залежить від прожиткового мінімуму та дорівнює 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2023 році це:
· на дітей до 6 років – 5 680, 00 грн;
· на дітей від 6 до 18 років – 7 082, 50 грн.
Якщо дитина з інвалідністю, то розмір виплат буде більшим (3,5 розміру прожиткового мінімуму):
· на дітей до 6 років – 7 952, 00 грн;
· на дітей від 6 до 18 років – 9 915, 50 грн.
ГРОШОВА ДОПОМОГА ВИПУСКНИКАМ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ:
Заклади освіти (відділи освіти) територіальних громад виплачують випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одноразову грошову допомогу в розмірі шести прожиткових мінімумів. У 2023 році ця допомога становитиме:
для дітей від 6 до 18 років – 16 998 гривень (6×2833 гривень);
для дітей 18-23 років – 16 104 гривень (6×2684 гривень).
ГРОШОВА ДОПОМОГА ДИТИНІ-СИРОТІ, ЯКІЙ ВИПОВНИЛОСЯ 18 РОКІВ:
Встановлений Кабінетом Міністрів України розмір одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнюється 18 років, становить 1 810, 00 грн. на дитину.
Виплата одноразової допомоги здійснюється у готівковій (грошовій) формі відділами освіти на підставі заяви та паспорта отримувача цієї допомоги.
ВИПЛАТИ ДІТЯМ З БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ:
Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.
Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця до досягнення дитиною 6-річного віку включно. Розмір соціальної допомоги становить 2 100, 00 гривень. Якщо в сім'ї одночасно народилося двоє і більше дітей, виплата здійснюється на кожну таку дитину.
Щоб оформити допомогу, одному з батьків необхідно звернутися із заявою до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг.
ДОПОМОГА ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ З ІНВАЛІДНІСТЮ:
Особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю держава надає соціальну допомогу, а людям, які піклуються про них, — надбавку на догляд.
Право на допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства І, ІІ, ІІІ групи та діти з інвалідністю віком до 18 років.
Державну соціальну допомогу призначають у таких розмірах:
• особам з інвалідністю з дитинства І групи — 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: — 2 093, 00 грн;
• особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи — 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: — 1 674,40 грн;
• особам з інвалідністю ІІІ групи — 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: — 1 255,80 грн;
• дітям з інвалідністю віком до 18 років — 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: — 1 465,10 грн.
ДОПОМОГА ОСОБІ, ЯКА ДОГЛЯДАЄ ЗА ХВОРОЮ ДИТИНОЮ:
На таку допомогу має право один з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікун, піклувальник, який доглядає за дитиною, у якої діагностовано:
• тяжкі перинатальні ураження нервової системи;
• тяжкі вроджені вади розвитку;
• рідкісні орфанні захворювання;
• онкологічні, онкогематологічні захворювання;
• дитячий церебральний параліч;
• тяжкі психічні розлади;
• цукровий діабет I типу (інсулінозалежний);
• гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
• тяжку травму, є потреба у трансплантації органа або паліативній допомозі.
Цей вид допомоги можуть оформити сім'ї, які не отримують допомогу по інвалідності дитини.
Допомога призначається з дня звернення за її призначенням на кожну хвору дитину в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку та виплачується 6 місяців:
• на дітей віком до 6 років — 4 544, 00 грн.
• на дітей віком від 6 до 18 років — 5 666, 00 грн.
ДОПОМОГА ДІТЯМ ВПО:
Така допомога надається дітям, які разом з батьками стали внутрішньо переміщеними особами через повномасштабну війну в Україні.
Для осіб з інвалідністю та дітей сума щомісячних виплат 3 тис. грн.
АЛІМЕНТИ НА ДИТИНУ – 2023:
Гарантований мінімальний розмір аліментів на одну дитину, які сплачує батько чи матір, якщо у них низькі доходи, становить не менше за 50% від прожиткового мінімуму для дитини певного віку.
Тож мінімальна сума аліментів у 2023 році становитиме:
для дітей до 6 років – 1 136, 00 грн;
для дітей від 6 до 18 років – 1 416, 50 грн;
для дітей 18-23 років – 1 342, 00 грн (у разі навчання).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора