Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що потрібно знати про інсульт

Дата: 18.08.2023 14:54
Кількість переглядів: 94

Фото без опису
Судинні захворювання головного мозку продовжують залишатися
найважливішою медико-соціальною проблемою сучасного суспільства, що
обумовлено їх високою процентною часткою в структурі захворюваності і смертності населення, значними показниками тимчасових втрати працездатності та первинної інвалідності.

Інсульт є причиною близько 6 млн. смертей на рік у всьому світі та як причина
смерті поступається лише ішемічній хворобі серця. Близько 80% людей, які
перенесли інсульт, стають інвалідами, а 25% з них потребують протягом всього життя постійного огляду.

Інсульт – це гостре порушення кровообігу головного мозку, в результаті чого в
певних його ділянках знижується або повністю припиняється кровотік.

Захворювання характеризується появою вогнищевої (парези або паралічі кінцівок, мімічних м’язів, порушення мови і координації рухів) і/або загальномозкові неврологічної симптоматики (сильний головний біль, запаморочення, сонливість або, навпаки, збудження, порушення свідомості, аж до його втрати), яка зберігається більше 24 годин або ж призводить до смерті хворого у коротший термін. Існує два види інсульту:
– ішемічний (75% всіх випадків захворювання), при якому судини мозку зберігають свою цілісність, але тік крові по одному з них припиняється через спазм або закупорки тромбом;
– геморагічний (25% випадків) відбувається при розриві кровоносної судини в
глибоких структурах мозку або на його поверхні, в результаті чого утворюється
внутримозговий або субарахноїдальний крововилив.

Факторами ризику виникнення інсульту є:
- артеріальна гіпертонія. Судини мозку можуть витримувати високий тиск, однак якщо тиск підвищується постійно, стінки судин починають втрачати свою еластичність, при цьому підвищується ризик розриву.
- різні порушення серцевого ритму можуть провокувати формування тромбів, тим самим підвищуючи ризик розвитку інсульту.
- ожиріння і підвищений рівень холестерину в крові.
- цукровий діабет. Один із наслідків цього серйозного захворювання – зміна
структури стінок кровоносних судин. Вони стають тонкими й ламкими, що підвищує ризик їх розривів.
- аневризми судин головного мозку. Ці специфічні утворення мають більш тонкі стінки, ніж сама судина, на якому виникла аневризма. В результаті завжди існує ризик розриву аневризми і подальшого геморагічного інсульту.
- порушення згортання крові. Зміна складу крові, її «згущення», може викликати формування згустків, здатних викликати закупорку судин, в тому числі і в головному мозку.
- паління і зловживання алкоголем.

Симптоми виникнення інсульту
Початок захворювання зазвичай проходить безсимптомно. Але через кілька
хвилин клітини мозку, позбавлені харчування, починають гинути, і наслідки інсульту стають помітними.

Можна виділити шість симптомів мозкового інсульту, які можуть проявлятися
як в ізольованому вигляді, так і в певному поєднанні один з одним:
– раптово виникла слабкість, оніміння, порушення чутливості в руці і/або нозі
(частіше на одній половині тіла);
– раптово виникло оніміння та/або асиметрія обличчя;
– раптово виникло порушення мови (невиразна або нечітка вимова) і нерозуміння звернених до людини слів;
– раптове порушення зору на одному або двох очах (нечіткий зір, двоїння
предметів);
– раптово виникли труднощі при ходьбі, запаморочення, втрата балансу і
координації;
– раптовий дуже сильний головний біль.

Важливо відразу розпізнати симптоми інсульту, тому що час, за який можна
встигнути відновити кровотік в артерії після ішемічного інсульту і зупинити загибель клітин головного мозку – «терапевтичне вікно» – 4-4,5 години. Чим раніше розпочато лікування, тим ефективнішим воно буде і дозволить уникнути несприятливих наслідків.

Профілактика інсульту ґрунтується на принципах здорового способу
життя, а саме:
– здорове харчування – вживайте велику кількість фруктів і овочів, страви з цільного зерна, нежирне м’ясо, рибу, бобові, а також кисломолочні продукти. Обмежте вживання солі до 5 г. на добу, цукру і тваринного жиру.
-    відмова від паління. Ризик розвитку інфаркту або інсульту починає знижуватися від разу ж після відмови від вживання тютюнових виробів, а через рік може знизитися в два рази.
– фізична активність. Навіть помірне фізичне навантаження – прогулянки, танці, плавання або катання на велосипеді – зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі і інсульту.

Знайте і контролюйте свій артеріальний тиск, рівні цукру та холестерину в крові. Це дозволить запобігти розвитку серцево-судинних захворювань і їх тяжких ускладнень, таких як інфаркт і інсульт.

Зав. відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора