Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Прес-реліз за результатами шести місяців роботи мобільних бригад з вакцинації у 16 пілотних громадах

Дата: 30.08.2023 13:56
Кількість переглядів: 152

Фото без опису
Доступ мешканців віддалених сіл до щеплень та послуг з діагностики покращився завдяки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»

Фото без опису

У серпні 2023 року завершилися виїзди мобільних команд з вакцинації в межах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», які тривали пів року. За цей час 16 бригад, сформованих у 8 областях за участю ГС «Коаліція за вакцинацію» при центрах первинної медико-санітарної допомоги та лікарнях, об’їхали більше 200 населених пунктів, у тому числі найвіддаленіші села громад. Медики зробили:

Фото без опису

  • 13 тисяч щеплень
  • у тому числі 7600 проти COVID-19, з яких 3700 отримали літні люди,
  • у тому числі 2300 проти дифтерії та правця, які отримали дорослі люди,
  • більше 550 тестів на вірусні гепатити та ВІЛ,
  • тисячі оглядів та консультацій, у тому числі за місцем проживання пацієнтів.

Фото без опису

Щоб усе це стало можливим, був проведений глибокий аналіз ситуації в кожній з 16 фокусних громад проєкту та залучені всі, хто тим чи іншим чином може вплинути на епідситуацію: лікарі та фельдшери, старости сіл та голови громад, вчителі, вихователі, соцпрацівники тощо. 

Фото без опису

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію»:

«Ми побачили різні потреби і виклики в громадах проєкту, з точки зору вакцинації. Десь людям не вистачало достовірної інформації про щеплення, десь головною перепоною була складність дістатися до пункту щеплень або доступність вакцини проти COVID-19 конкретного виробника. Проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» дав можливість випробувати та поєднати різноманітні інструменти роботи в громадах, які допомогли підвищити прихильність людей до щеплень і наблизити послугу вакцинації до всіх бажаючих».

Фото без опису

У результаті роботи команди проєкту в регіонах, співпраці на рівні громад, інформаційній кампанії та запуску Національного порталу з імунізації, вдалося переважно подолати існуючі бар’єри і навіть сформувати запит на створення мобільних медичних бригад і проведення інформаційних зустрічей в інших громадах фокусних областей. З’явився запит від фельдшерів, сімейних лікарів та медсестер невеликих віддалених амбулаторій і ФАПів на навчання в галузі вакцинопрофілактики, а також на роздаткові матеріали, тематичні відео про вакцинацію тощо. Збільшилась інформаційна активність медичних закладів і лікарів у соцмережах, спрямована на подолання міфів та упереджень щодо щеплень і залучення дітей та дорослих до вакцинації. Сьогодні, у розпал «наздоганяючої» кампанії проти кору, всі ці напрацювання та інструменти ефективно використовуються вже для недопущення спалахів кору в дитячих колективах.

Фото без опису

Зазначимо, що просвітницька робота в межах проєкту триває. Регіональні координатори від ГС «Коаліція за вакцинацію» поширюють успішний досвід та проводять зустрічі на підтримку Національного порталу з імунізації, а фокусні громади впроваджують Пакети змін – набір різноманітних інструментів для підвищення ефективності вакцинальних кампаній.

Фото без опису

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію»:

«Наш проєкт – це приклад ефективної взаємодії різних партнерів: МОЗ, ЦКПХ, експертів, громадськості, місцевої влади, медиків, освітян, Агентів змін з вакцинації. Результатом спільних зусиль став успіх мобільних бригад, де за кожною цифрою стоїть чиєсь збережене здоров’я та життя».

Фото без опису

Додаємо кілька кейсів, які демонструють важливість та результативність цього інструменту:

  • Медики мобільної команди Овруцького ЦПМСД (Житомирська область) діагностували в одного з пацієнтів, який прийшов на вакцинацію, ботулізм і сприяли його екстреній госпіталізації.
  • У Мамаївській громаді (Чернівецька область) завдяки інформаційній роботі в межах проєкту та зусиллям мобільної команди показник вакцинації АДП-М за перше півріччя 2023 року перевищив річний за 2022 рік.
  • В Івано-Франківській області, враховуючи гірську місцевість та ускладнений доступ населення до медичної допомоги, бригади максимально ефективно поєднали протиковідну та рутинну вакцинацію, зробивши за пів року більше 2 тисяч щеплень дітям за Національним календарем.
  • Бригада Жмеринського ЦПМСД (Вінницька область), регулярно виїжджаючи до місцевого психоневрологічного будинку-інтернату, досягла 100% охоплення його підопічних щепленнями проти COVID-19 і 90% – проти правця та дифтерії.
  • У Маяківській громаді (Одеська область) за результатами першого півріччя 2023 року рівень охоплення другими дозами та другими бустерами проти COVID-19 у категорії населення 60+ зросло у 2 та 7 разів відповідно.
  • Бригада Васильківського ЦПМСД (Київська область) щоразу після виїзду в села громади заїжджала до Модульного містечка, де проживають внутрішньо переміщені особи, – щоб максимально спростити для них доступ до вакцинації та базових медичних послуг.
  • У фокусних громадах Тернопільської області більше 70% протиковідних щеплень отримали саме літні люди – найбільш незахищена від інфекційних ризиків категорія.
  • Вакцинальна бригада Козелецького ЦПМСД (Чернігівська область) об’їхала 26 сіл громади, відвідавши один або два рази найвіддаленіші від районного центру населені пункти.

Фото без опису

Анна Кухарук, координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» в Житомирській області:

«Робота мобільних бригад стала дуже актуальною у прикордонних громадах, що зазнали обстрілів або перебували в окупації, оскільки медичного персоналу там недостатньо, а інфраструктура пошкоджена. Через міграцію в таких громадах залишаються переважно люди старшого віку та маломобільне населення, яке потребує максимального наближення медичних послуг до місця проживання».

Фото без опису

Нагадуємо, що проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» реалізується у восьми областях: Вінницькій (Жмеринська та Могилів-Подільська громади), Житомирській (Овруцька та Брусилівська), Івано-Франківській (Лисецька та Косівська), Київській (Фастівська та Васильківська), Одеській (Роздільнянська та Маяківська), Тернопільській (Заліщицька та Шумська), Чернігівській (Бахмацька та Козелецька) і Чернівецькій (Сторожинецька та Мамаївська). Його мета полягає у зміцненні спроможності Уряду України попереджувати, виявляти та реагувати на загрози громадському здоров’ю, у тому числі шляхом підвищення рівня охоплення населення вакцинацією проти COVID-19, включаючи вразливі групи населення, а також збільшити рівень охоплення вакцинацією дітей та дорослих за Національним календарем профілактичних щеплень.

Фото без опису

Більше про діяльність бригад і вакцинацію в цілому можна знайти на Національному порталі з імунізації за посиланням: vaccine.org.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора