Корисний ланч бокс для школярів
У дітей швидкий обмін речовин і перекуси можуть забезпечити дитячий організм додатковими поживними речовинами, необхідними для росту і розвитку. На жаль, багато школярів надають перевагу смачним, але шкідливим продуктам, що перенасичені цукром, ароматичними добавками і консервантами.
Основні правила дитячого перекусу:
- Найкращий напій для дитини — чиста вода
- Користь та поживність — фрукти корисніші за цукерки.
- Менше солодкого — глюкозу, потрібну для роботи мозку, можна отримувати з каш, хліба, фруктів та овочів. Надлишок цукру в організмі пригнічує імунітет дитини та робить її знервованою.
- Зручність для дитини — нарізай їжу шматочками та використовуй спеціальний ланчбокс.
Продукти, які можна включити до ланчбоксу:
- Нарізка фруктів чи овочів
- Бутерброди із цільнозернового хліба
- Мʼясо відварене чи запечене
- Домашні шоколадні цукерки
- Кисломолочна продукція:сир, дитячий йогурт, дитячий сирок з ваніліном, кефір
- Сушені фрукти та горіхи.
Дві жмені сухофруктів містять денний запас вітамінів та корисних речовин. Вони також сприяють роботі шлунково-кишкового тракту. Фініки наповнять енергією та покращують концентрацію уваги, інжир покращує роботу щитовидної залози, курага зміцнює м'язи серця, чорнослив допомагає впоратися зі стресом.
- Готовий батончики зі злаками
Такий перекус підійде активним дітям, які займаються спортом, танцями та витрачають багато енергії. За рахунок вмісту меду, горіхів, вівсяних пластівців та висівок – батончики мають високу калорійність і швидко втамовують голод. Щоб посилити смакові якості, деякі виробники додають у них цукор та синтетичні ароматизатори, тому при виборі такого перекушування уважно читайте склад.
- Дитяче печиво
Завжди дивіться склад печива, у ньому має бути консервантів і синтетичних ароматизаторів.Звичайно домашня випічка корисніша за ту, що ви купуєте в магазині.
Продукти, яких слід уникати у ланч боксі:
- білий хліб
- солодкі газовані напої
- пакетовані соки
- солодощі в будь-яких варіаціях (цукерки, шоколад, торти, вафлі і т.д.)
- м'ясні напівфабрикати
- Снеки, у виробництві яких були використані сіль і підсилювачі смаку (чіпси, сухарики, шоколадні батончики тощо);
- інші продукти, які не приносять користі організму.
Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.