Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Прикарпатські аграрії завершили збирання ранніх та розпочали збір пізніх зернових і технічних культур

Дата: 27.09.2023 10:13
Кількість переглядів: 185

Фото без опису
Про це розповіла директорка  департаменту агропромислового розвитку ОДА Алла Хамчич у медійному центрі обласної державної (військової) адміністрації на пресбрифінгу.

За оперативними даними, по всіх категоріях господарств, зернові зібрано на площі майже 83 тисячі гектарів, що складає 60 відсотків від прогнозованого. Із зернових залишилося до збирання майже 57 тисяч гектарів кукурудзи та трохи більше тисячі гектарів гречки.

На сьогоднішній день уже намолочено майже 390 тисяч тонн зерна при середній врожайності 47,0 центнера з гектара.

Сільськогосподарські підприємства області розпочали збирання технічних культур: сої та соняшнику, а площі під якими цьогоріч займають відповідно 60 та 18 тисяч гектарів. А щодо збирання картоплі та овочів, то, за оперативними даними, валовий збір «другого хліба» складає понад 860 тисяч тонн, овочів - більше 155 тисяч тонн, і збирання цих культур продовжується.

«Одночасно із збиранням урожаю в області продовжують посів озимих культур. Аграрії Прикарпаття планують засіяти понад 70 тисяч гектарів озимини, у тому числі - 18,5 тисячі гектарів під ріпаком. За оперативними даними, всіма категоріями господарств озимі зернові посіяно на площі понад 11 тисяч гектарів, під озимим ріпаком - 16 тисяч гектарів. За сприятливих погодних умов збирання врожаю та посів озимих буде завершено в оптимальні терміни», -  зазначила Алла Хамчич.

Також посадовиця коротко охарактеризувала важливу галузь сільського господарства  - тваринництво. На даний час по всіх категоріях господарств області утримується 113 тисяч голів великої рогатої худоби, з яких  66 тисяч голів корів, поголів'я свиней - 326 тисяч, овець та кіз - 32 тисячі і 4,4 мільйона голів птиці.

У цілому поголів'я худоби та птиці за вісім місяців поточного року у порівнянні до відповідного періоду минулого року дещо скоротилась у зв'язку із зменшенням його чисельності у господарствах населення. Разом з тим, у сільськогосподарських підприємствах нарощують чисельність поголів'я свиней, овець та кіз і свійської птиці, що є передумовою поступового зростання питомої ваги агроформувань у виробництві тваринницької продукції.

Мовилося й про те, що підприємства харчової та переробної промисловості області мають надійного постачальника сировини для виробництва якісної та безпечної продукції, що так необхідно для забезпечення продовольчої безпеки.

Йшлося й про рішення Ради оборони області задля виконання рекомендацій Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також виконання заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2022-2025 роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора