Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Людмила Сірко взяла участь у семінарі щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Дата: 03.10.2023 15:22
Кількість переглядів: 111

Фото без опису
Заступниця голови обласної державної (військової) адміністрації Людмила Сірко взяла участь у тематичному семінарі  «Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Оновлення оперативної дорожньої  карти», який був організований Координаційним центром психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Під час наради обговорювали питання щодо досвіду реалізації у регіонах Всеукраїнської програми ментального здоров’я  «Ти як?». Учасники семінару розповідали про успішні кейси областей у менеджменті послуг ментального здоров’я, створення Центрів життєстійкості в громадах, розвитку послуг з ментального здоров’я у структурі медичної допомоги.

Людмила Сірко зауважила, що після повномасштабного вторгнення агресора в Україну велика кількість людей кожного дня потребують психологічного захисту та ментальної допомоги. Важливо, що питання психічного здоров’я, емоційного стану людини є зараз надзвичайно  актуальним та необхідно фахово ставиться до нього.  На Івано-Франківщині є 18 закладів охорони здоров’я, які забезпечують проведення заходів у сфері ментального здоров’я, відповідно до медичних гарантій за пакетом «Супровід  і лікування дорослих дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», в тому числі 14 КНП, один приватний заклад і три ФОПи.

«Ментальне здоров’я та психосоціальна підтримка громадян є важливою складовою державної політики. На Прикарпатті активно впроваджуються проєкти психологічної реабілітації, соціально-культурної та економічної адаптації внутрішньо переміщених людей, проводяться необхідні тренінгові заняття, працюють «кризові» центри, -  зазначила посадовиця. – Зокрема, реалізовується проєкт «Маленькі серця» в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» благодійним фондом «Захід шанс».  У його межах із дітками проводилися цікаві змістовні арт-терапевтичні, психологічні заняття, тренінги, а багаторазовий рекордсмен України Назарій Павлів організовував цікаві конкурси та естафети».

Також посадовиця розповіла про впровадження соціального проєкту підтримки родин полеглих Захисників і Захисниць «Турбота про родину Героя» у напрямках дозвілля, відпочинку та оздоровлення, у межах якого діти Героїв разом із матерями мають можливість відпочивати, оздоровлюються у закладах Івано-Франківської, Закарпатської областей, за корданом та брати участь у цікавих екскурсійних турах.

Мовилося на семінарі й про результати оцінки потреб у сфері психічного здоров'я, результати опитування надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я, неформальні послуги на рівні громад - наскрізний контент щодо психосоціальної підтримки. Зауважувалося, що вони охоплюватимуть цілий спектр заходів, пов’язаних із промоцією ментального здоров’я, профілактикою порушень та забезпечення підтримки людей, які її потребують.   

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора