Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області інформує

Дата: 06.10.2023 13:16
Кількість переглядів: 98

Фото без опису
Пенсія в разі втрати годувальника за померлого/загиблого військовослужбовця призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

До непрацездатних членів сім’ї належать, зокрема:

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов;язкове державне пенсійне страхування»;
  • діти до 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються, – до завершення навчання, але не довше 23 років; діти-сироти – до 23 років;
  • чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку і працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Пенсія в разі втрати годувальника за померлого/загиблого військовослужбовця призначається членам сім’ї якщо годувальник:

  • помер/загинув у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби або пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби;
  • на момент смерті був “військовим” пенсіонером.

Розмір пенсії залежить від причини смерті годувальника.

Якщо годувальник помер/загинув при виконанні обов’язків військової служби пенсія призначається:

  • у розмірі 70 % грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (чоловіка), або іншого непрацездатного члена сім’ї померлого/загиблого годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї;
  • у розмірі 50 % грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члени сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка)).

Якщо годувальник помер/загинув внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30 % грошового забезпечення годувальника.

Пенсія в разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї не може бути меншою ніж два розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.12.2022 – 4186 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора