Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

27 жовтня – День вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця

Дата: 27.10.2023 09:05
Кількість переглядів: 438

Фото без опису
Сьогодні Православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-Літописця.

Преподобний Нестор народився приблизно 1056 року у місті Києві. Встановлення дати його народження стало можливим завдяки невтомній праці дослідників, істориків, які відкинули думки попередніх своїх колег-скептиків, а особливо їх сумніви щодо Русі-України кінця 10 – початку 11 століття як країни з всюдисущим язичництвом, населення якої перебувало на рівні варварства.

Нестор прийшов у монастир 17-літнім юнаком приблизно 1073 року. 1078 року пострижений у ченці ігуменом Печерського монастиря Стефаном. Потім його рукоположено у сан ієродиякона.

Дослідники не знають, де навчався юнак до приходу у монастир. Можливо, він закінчив школу при Свято-Софіївській Митрополичій резиденції і прийшов до Києво-Печерського монастиря досить освіченим, таким, що знав грецьку мову, священне писання, твори святих отців, був знайомий з різними історичними хроніками, бо, напевно, встиг у своєму молодому віці стати скриптором – переписувачем і перекладачем книг.

Мине ще 20 років і Великий Літописець відкриється всьому світові як автор «Повісті минулих літ». Не можна не згадати і два інші твори, написані Нестором, - це житія Бориса і Гліба та Преподобного Феодосія Печерського.

Дожив Преподобний Нестор до глибокої старості, не перестаючи трудитися над літописом, довівши його до 1110 року, і мирно відійшов до Господа 28 жовтня 1113 року.

Похоронений Нестор-Літописець у Києво-Печерському монастирі, де його нетлінні мощі спочивають до сьогоднішнього дня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора