Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечні речовини в електронних пристроях для куріння

Дата: 23.10.2023 11:07
Кількість переглядів: 179

Фото без опису
Близько 10 років тому на світовий ринок вийшли виробники, які запропонували любителям тютюнового диму «безпечну»  альтернативу у вигляді електронних сигарет, вейпів, glo, IQOS та інших тютюнових смаколиків. Українці швидко підхопили тренд світового ринку, а ноу-хау зацікавило не лише заядлих курців, а й молодь та школярів, яким про куріння думати зарано.

Фото без опису
В Америці з 2019 року активно досліджують вплив електронних цигарок на організм людини, та вже навіть дали назву хворобі, яку вони спричиняє - EVALI - «травма легень, пов’язана зі вживанням електронних сигарет або продуктів вейпінга».

Фото без опису

Дослідження показали, що не лише нікотин є небезпечним у складі е-сигарет, а й інші інгредієнти також.
Побічні ефекти від куріння часто залежать від виду рідини в електронних сигаретах. Багато з її інгредієнтів можуть використовуватися в харчових цілях. Однак в процесі куріння вони нагріваються і утворюють токсичні речовини. В аерозолі тютюнових виробів для нагрівання (IQOS і glo) міститься понад 50 канцерогенних речовин:

- метали (хром, нікель, свинець), накопичуючись в організмі, спричиняють хронічні отруєння цими сполуками. Нікель є одним із небагатьох канцерогенів, який міститься більше в е-сигаретах, ніж у горючих сигаретах.

- пропіленгліколь - при нагріванні він перетворюється в пропіленоксид – сильний канцероген, що сприяє мутації здорових клітин у злоякісні (ракові).

- акролеїн – сполука, що утворюється при нагріванні гліцерину, який входить в склад рідини вейпу. Акролеїн може спровокувати астму та хронічні захворювання легень.

Фото без опису

- формальдегіди у складі сумішей впливають на центральну нервову систему, сприяють зміні функцій мозку, що може призводити до погіршення пам’яті, здатності до навчання, різких змін настрою тощо.

- короткочасний вплив гліколевих сумішей пов'язаний з гострим сухим кашлем і подразненням горла.

- ацетальдегід – спричиняє серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

- електронні сигарети та вейпи можуть бути небезпечними і через високі температури, можуть виникнути опіки дихальних шляхів.

     - смакові добавки та підсолоджувачі. В рідини до електронних сигарет   зазвичай додають глюкозу та сахарозу. Ці компоненти сприяють утворенню реактивних альдегідів, які є однією з причин серцево-судинних захворювань та хронічної обструктивної хвороби легень.
- діацетил і ацетилпропіоніл є смаковими добавками, які пов'язані з респіраторними захворюваннями при вдиханні та можуть призвести до легеневих захворювань та розвитку алергічних реакцій.
Фото без опису

З метою більшої обізнаності підростаючого покоління з негативном впливом електронних сигарет на організм, спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу регулярно проводяться лекції на дану тему серед здобувачів освіти Косівської ТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора