Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Процедура стягнення аліментів в умовах війни: що робити, якщо боржник виїхав за кордон?

Дата: 31.10.2023 15:06
Кількість переглядів: 117

Фото без опису
В першу чергу слід зрозуміти чи виїхав боржник за кордон для постійного проживання чи тимчасово, а також чи підписано відповідні міжнародні Конвенції про стягнення аліментів та чи укладено Договір про надання правової допомоги з тією країною, куди виїхав боржник.

🖇️Виїзд за кордон тимчасово – заяву про видачу судового наказу або позовну заяву про стягнення аліментів подаємо в українські суди за місцем проживання позивача або відповідача (відповідно до норм діючого законодавства).

🖇️Виїзд за кордон на постійне проживання – в нагоді стає низка міжнародних договорів та конвенцій, серед яких Конвенція про стягнення аліментів за кордоном, відповідно до якої можливо виконати рішення суду України на території тих держав, які її ратифікували, або на підставі наданих документів прийняти рішення про стягнення аліментів у цих державах.

Якщо у стягувача є рішення суду, то слід подати клопотання до Мінюсту про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів у тій країні, де проживає боржник.

Якщо у стягувача немає рішення суду про стягнення аліментів з боржника, який проживає за кордоном, то потрібно подати звернення через територіальні управління Міністерства юстиції для розгляду цього питання в іноземній державі. Таке звернення подається особою письмово в довільній формі.

Щодо країн, які не підписали вищезгадану Конвенцію, існує порядок стягнення аліментів відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року.

Стягувач може звернутись з питанням про визнання та виконання рішення українського суду про стягнення аліментів як до компетентного органу на території держави, так і до національного суду, яким винесено відповідне рішення. Для цього необхідно оформити відповідне клопотання і додати до нього документи, визначені чинним законодавством.

Ці документи оформлюються відповідним національним судом. На підставі поданих документів суд іншої держави приймає рішення про задоволення зазначеного клопотання або відмову в його задоволенні. Після прийняття позитивного рішення з даного питання, виконання рішення здійснюється в порядку, визначеному законодавством іншої держави.

Проєкт «Підтримка Національної гарячої лінії для дітей та молоді. Фаза 2», впроваджується Громадською організацією «Ла Страда-Україна» і Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), за підтримки уряду Японії.

#childhotline #116111UA #НДМГЛ #гарячалініядопомоги #гарячалініяпідтримки #національнагарячалінія

#UNICEF #UNICEFUkraine #ЮНІСЕФ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора