Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Силянка із пацьорок: розповідаємо про лот із чеського бісеру

Дата: 01.11.2023 13:18
Кількість переглядів: 80

Фото без опису
З прадавніх часів на Гуцульщині нашийні оздоби у жінок виконували роль сімейного капіталу: кількість прикрас на шиї дівчат і молодиць демонстрували становище родини.

Силянки із пацьорок у горянок були особливо популярними, оскільки гуцулки вірили, що вийти у світ без жодних прикрас на шиї – ніби з’явитися нагою на люди. Вони виконували роль оберегу, захищали власницю перед стихіями, лихими духами та злими чарами.

Прикраси із бісеру не поступаються у своїй красі вишуканим ювелірним шедеврам: на шиї у господині вони виблискують особливим полиском та гармонійно підібраними відтінками кольорів.

Таку прикрасу із чеського бісеру на благодійний аукціон на підтримку Збройних Сил України, який проведуть 3 листопада 2023 року у Косові, надала вихователь Рожнівського ЗДО «Сонечко» Наталія Марчук.

50 годин ручної роботи провела майстриня над створенням своєї силянки. Як результат кропіткої праці жінки – 25 см намиста із бісеру вагою 450г, в якому довершено переплітаються та формують красивий орнамент 25 кольорів чеського бісеру.

Робота справді вражає! Придбати силянку можна на другому благодійному аукціоні, організатором якого виступає громадська організація «Туристична Асоціація «Гуцулія» за підтримки голови Косівської районної державної адміністрації – начальника районної військової адміністрації Наталії Кучми.

Контактна особа для більш детальної інформації – Ірина Іванишин, моб. тел. 067 803 36 05.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора