Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика цукрового діабету

Дата: 13.11.2023 11:26
Кількість переглядів: 241

Фото без опису
Кількість хворих на цукровий діабет щорічно невпинно зростає!!!

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я:

-Кожних 7 секунд у світі діагностується 2 нових випадки захворювання на діабет.

-3 мільйони людей помирають щороку від діабету.

- У 78000 дітей щороку діагностують цю хворобу.

-1,5 мільйона хворих на цукровий діабет в Україні.

 Існують три основні типи діабету:

  • Діабет 1-го типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.
  • Діабет 2-го типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.
  • Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Симптоми цукрового діабету:

  • Постійна спрага,сухість в роті
  • Постійна втома і слабкість
  • Часте сечовипускання
  • Поколювання і оніміння кінчиків пальців
  • Постійне відчуття голоду
  • Погіршення зору
  • Підвищений рівень глюкози в крові

Профілактика діабету

-Щоденна зарядка та мінімальна рухова активність протягом 20-30 хвилин будуть корисними та ефективними .Багато гуляйте, плавайте, бігайте, грайте у теніс та бадмінтон, сходіть на йогу або групові тренування в спортзалі.

При фізичній  активность глюкоза швидше розподіляється по клітинах організм-профілактується інсулінорезистентність.

-Збалансоване харчування , спорт та здоровий сон дозволять покращити метаболічні процеси та знизити вагу. Підтримуйте досягнену нормальну вагу тіла,контролюйте свій індекс маси тіла.

Дотримуйтеся принципів здорового харчування:

  1. Їсти регулярно в достатній кількості, щоб рівень цукру у крові був у межах норми і протягом доби.
  2. Вживати багаті на поживні речовини продукти харчування але      зі зниженим вмістом насичених жирів, вуглеводів, солі та цукру.
  3. Основою раціону мають бути овочі, білки та цільнозернові продукти (крупи, вироби з цільнозернового борошна тощо).

-Контролюйте рівень глюкози в крові та за необхідністю відвідуйте ендокринолога, щоби запобігти хворобі.

-Відмовтеся  від тютюнокуріння та алкоголю.

 Пам’ятайте, що нормальний рівень цукру в крові – запорука правильної роботи всіх систем організму. Обов’язково контролюйте глюкозу, вчасно відвідуйте лікарів і будьте пильними до свого здоров’я.

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора