Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Проведення допиту/опитування дитини, яка стала свідком, зазнала насильства або сама вчинила правопорушення

Дата: 14.11.2023 10:27
Кількість переглядів: 113

Фото без опису
Проведення допиту/опитування дитини, яка стала свідком, зазнала насильства або сама вчинила правопорушення – це процес, який вимагає особливої увагу на етапі підготовки та реалізації цієї процесуальної дії.

✔️ Метою залучених учасників до допиту/опитування має бути зменшення травмування дитини, забезпечення її безпеки та збільшення надійності отриманих показів. Саме тому кожен учасник, який залучається до допиту/опитування дитини, має усвідомлювати свою роль та завдання, які має бути виконане.

Кримінальний процесуальний кодекс закріплює, що до допиту/опитування дитини залучається: психолог або педагог, законний представник дитини, за необхідності - лікар.

1️⃣ ПСИХОЛОГ

🔎 За результатами дослідження, проведеного у 2020 році*, 97,9% респондентів з числа суддів, прокурорів, адвокатів, слідчих, ювенальних поліцейських, представників служб у справах дітей зазначили, що залучення саме психолога до проведення опитування та допиту дитини є необхідним, а його роль - важлива (на відміну від ролі педагога).

❓ Отож, яку роль відіграє психолог під час допиту/опитуваня:

📌 Посилює голос дитини;

📌 Стабілізує стан дитини та сприяє зменшенню рівня тривожності;

📌 Допомагає органам слідства, дізнання, прокуратури тощо встановити контакт з дитиною та найкращи зрозуміти її;

📌 Є своєрідним перекладачем з мови дорослих на мову дитини і навпаки (робить запитання зрозумілими та відповідними віку та рівню розвитку дитини);

📌 Створює умови для проведення процесуальної дії ефективно та в найменш травмуючий для дитини спосіб.

2️⃣ ЗАКОННИЙ ПРЕДСТАВНИК

ℹ КПК України встановлює обов’язкову участь законного представника під час допиту дитини, незалежно від її процесуального статусу. Роль законного представника під час допиту дитини полягає у забезпечені найкращих інтересів дитини в усьому, що стосується її прав та інтересів. Перед законним представником дитини під час її допиту у судовому засіданні стоять такі завдання:

📌 Приділяти належну увагу поглядам та думкам дитини;

📌 Передовсім враховувати її права та інтереси;

📌 Забезпечувати цілісність психологічного та фізичного благополуччя дитини.

✅ Якщо дії чи інтереси законного представника суперечать інтересам дитини, яку він представляє, за рішенням судді/суду, такий законний представник замінюється іншим з числа осіб, зазначених ч. 2 ст. 44 КПК.

3️⃣ ПРЕДСТАВНИК ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ

✅ Представник органу опіки та піклування може бути залучений до допиту дитини в судовому засіданні як законний представник у разі відсутності батьків або з інших причин, що не суперечить нормам КПК.

4️⃣ ЛІКАР

🚑 Так само доцільно забезпечити участь лікаря під час допиту/опитування дитини з психічними розладами або іншими особливостями стану здоров’я, які можуть потребувати особливого підходу та допомоги такого спеціаліста.

ℹ Детальніше про роль залучених осіб під час допиту/опитування дитини та завдання, які вони можуть виконувати, можна дізнатися з таких методичних рекомендацій:

📌 щодо організації роботи з дітьми за методикою «Зелена кімната» для слідчих та ювенальних поліцейських за посиланням: https://cutt.ly/cTWBhar

📌 щодо організації роботи з дітьми за методикою «Зелена кімната» для суддів: http://surl.li/eiojm

*Звіт за результатами дослідження «Особливості розслідування та судового розгляду справ, повязаних з сексуальним насильством щодо дитини, зокрема онлайн, та торгівлею дітьми»: http://surl.li/naqzb

**Методичні рекомендації підготовано за ініціативи Національної поліції України в межах проєкту (для поліції) та Національної школи суддів (для суддів), у межах проєкту що реалізується ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер" за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine, спільно з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора