Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

16 листопада - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ

Дата: 16.11.2023 09:36
Кількість переглядів: 126

Фото без опису
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння — і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про свої права на бездимне середовище та назавжди попрощатися із залежністю, яка вбиває.

Дійсно, тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько половини курців помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає 130 тисяч життів на рік, тоді як від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

Дим, який вдихається під час куріння, містить понад 7 000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними. У значних кількостях ці речовини можуть призвести до хронічної перевтоми, підвищення артеріального тиску, ішемічної хвороби серця, інсульту, тромбозу, захворювань дихальних шляхів, імпотенції, безпліддя, раку.

Ще одна небезпека, яка таїться в тютюновому димі, — це канцерогени. Ці сполуки можуть пошкодити ДНК клітини та послабити імунну систему, унеможливлюючи повноцінну боротьбу з раковими клітинами. Саме з впливом канцерогенів і пов’язують появу та розвиток онкологічних захворювань — раку гортані, ротової порожнини, горла, стравоходу, сечового міхура, нирок, печінки, шлунка, підшлункової залози, прямої кишки. До речі, щодо онкологічних захворювань в Україні зовсім невтішна статистика: саме куріння є причиною 21% усіх смертей від раку, а також 90% смертей від раку легень.

А починається все просто й невинно — з однієї сигарети за компанію з друзями, із затяжки «фруктового» диму електронного пристрою для куріння, з так званого «social smoking». І найчастіше це стається у зовсім юному віці. Так, 95% курців підсідають на залежність до 21 року, адже не усвідомлюють усі ризики та наслідки вживання тютюну й нікотину.

Проблема вживання тютюну нині особливо актуальна в українському суспільстві. За даними опитування, проведеного КМІС, порівняно з 2020 роком, відсоток щоденних курців збільшився серед чоловіків з 38,0% до 44,4%, серед жінок з 10,8% до 14,9%, серед усіх опитаних з 23,1% до 28,3%. Натомість нині життя українців забирає не лише тютюн, але й війна — тож нам під силу зменшити рівень смертності там, де це можливо проконтролювати.

Причому у суспільстві є позитивні тенденції: 62,5% курців хочуть позбутися залежності, а близько 40 % наразі намагаються кинути курити. Відмовитися від куріння може кожен. Однак більшості курців потрібна допомога рідних і фахівців. Не соромтеся звернутися по фахову допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — і шанси на успішну відмову від тютюну будуть значно вищими.

Дбайте про захист свого бездимного середовища та турбуйтеся про здоров’я людей навколо, не обкурюючи їх, а найкраще — назовсім відмовтеся від куріння. Адже наша держава нині, як ніколи, потребує здорових та сильних українців, здатних наполегливо наближати перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора