Стан сільського господарства Івано-Франківщини
Головне управління статистики в Івано-Франківській області інформує. Сільське господарство має вагомий вплив на розвиток та стабільне функціонування економіки регіону, його частка у валовій доданій вартості області складає понад 13%, за її обсягами аграрний сектор посідає друге місце після промисловості. В сільському господарстві області здійснює діяльність 1,3 тис. суб’єктів господарювання, працює майже 28% зайнятого населення регіону, в його розвиток спрямовується близько 10% загальнообласного обсягу капітальних інвестицій.
У 2022р. в області вироблено продукції сільського господарства (у постійних цінах 2016р.) на суму 14251,5 млн.грн, або 2,7% загальнодержавних обсягів. Індекс виробництва сільськогосподарської продукції до попереднього року склав 98,1%, що відповідає 4 місцю серед регіонів держави.
У виробництві продукції сільського господарства переважає продукція рослинництва, частка якої у 2022р. склала 63,2%. Господарствами усіх категорій у 2022р. отримано кращий, ніж роком раніше, урожай картоплі, культур овочевих, ріпаку озимого та кользи, сої, соняшнику.
Урожайність більшості сільськогосподарських культур в області є вищою, ніж у попередньому році та порівняно з середнім показником по Україні. У 2022р. за урожайністю ріпаку озимого та кользи область посіла 2 місце серед регіонів держави, сої – 3, соняшнику – 4, культур зернових та зернобобових – 6, картоплі – 11 місце.
Стабільне функціонування та подальший розвиток сільського господарства регіону залежить і від стану тваринницької галузі. Усіма категоріями господарств за 2022р. вироблено 97,8 тис.т м’яса, що порівняно з 2021р. на 0,6% більше, 370 тис.т молока (на 5,9% менше), одержано 265,6 млн.шт яєць (на 3,7% менше). За обсягом виробництва м’яса область посіла 7 місце серед регіонів держави, молока – 9 місце.
У підприємствах, які є основними виробниками товарної продукції, зосереджено 48,7% посівних площ сільськогосподарських культур, утримується майже три чверті (73,5%) загальної кількості свиней та 26,3% птиці. У 2022р. ними вироблено 6261,6 млн.грн продукції сільського господарства (43,9% загальнообласного виробництва), зокрема 64,5% загальнообласних обсягів виробництва культур зернових і зернобобових, усі обсяги ріпаку озимого та кользи, 99,7% соняшнику, 98,9% сої, 85,5% буряку цукрового фабричного та 54,5% м’яса.
Обсяги експорту продуктів рослинного та тваринного походження у 2022р. склали 108,5 млн.дол. США, або 15,9% загальнообласних обсягів, у січні–вересні 2023р. – 119,5 млн.дол. США (25,2%). Упродовж 9 місяців п.р. суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності нашого краю найбільше було експортовано зернових культур (12,7% загальнообласних обсягів), молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду (5,4%), насiння і плодів олійних рослин (3,3%).
Довідково: День працівників сільського господарства відзначається згідно з Указом Президента України №428/93 від 07 жовтня 1993р. щорічно у третю неділю листопада.