Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ

Дата: 28.11.2023 08:49
Кількість переглядів: 49

В умовах повномасштабної війни в Україні одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави, має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави.

В умовах воєнного стану проблема легалізації трудових відносин та виплата офіційної заробітної плати як ніколи є актуальною темою.

Працівники, які одержують гроші „в конвертах”, стають заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, працівник позбавляє себе соціальних виплат та гарантій. Виплата заробітної плати у „конвертах” – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас.

Війна продемонструвала переваги офіційної зайнятості, а саме – збереження хоча б частини заробітної плати від роботодавців та отримання підтримки від держави. Ці виплати пов’язані з офіційною зайнятістю, а там, де зайнятість була неофіційною – працівники постраждали, адже роботодавець просто припинив із ними будь-які відносини, а у держави відсутні підстави для нарахування і виплати відповідної допомоги. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Забезпечити соціальні права під час війни – складне завдання. Проте, війна дуже сильно змінила і мобілізувала суспільство, тож маємо сподівання, що суспільство змінить і свої погляди на питання зайнятості та відмовиться від використання нелегальних трудових відносин. Адже легальна зайнятість – це не лише соціальна захищеність працівника, а ще й своєчасно сплачені податки до бюджету та підтримка нашої країни в такий важкий час, яка наближає нас до перемоги.

Дотримання законодавства про працю – це повага до кожного працівника, до кожного українця.

Більше інформації стосовно трудового законодавства можна знайти за посиланням https://dsp.gov.ua/faq/ та на інформаційному порталі pratsia.in.ua у рубриці «Запитання-відповіді».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора