Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розмова з дитиною про життя у війні іноді може бути важкою та чутливою, але важливо знайти спосіб усе їй пояснити — що б вона не запитала

Дата: 30.11.2023 13:58
Кількість переглядів: 86

Фото без опису
Як слід говорити з дитиною про все, що відбувається навколо?

🔹Діти мають право знати, що відбувається навколо. Говоріть з ними зрозумілою їм мовою – малим дітям можна подавати усе у вигляді казки, у шкільному віці вони зазвичай готові до більш відвертої розмови. Під час розмови ретельно стежте за реакціями дитини та лишайся чутливим/ою до її рівня тривоги.

🔹Розказуйте про героїчні вчинки та взаємопідтримку під час війни. Можна робити спільні малюнки. Підлітки можуть захотіти самі приєднатися до волонтерства. Однак важливо — пам’ятати про безпеку!

🔹Скоріше за все, дитині буде незрозуміло безліч речей. Будьте готовими, що до розмови доведеться неодноразово повертатися та чути інколи незручні питання. Відповідайте на них чесно, але уникайте деталей, які можуть налякати дитину.

🔹Слухайте дитину. Дайте їй можливість бути почутою, висловити свої думки та емоції. Будьте уважними, реагуйте на потреби та надавайте підтримку.

🔹Не вмикайте новини при дитині дошкільного віку. З підлітками можна переглядати новини разом та обговорювати побачене. Проте не робіть це часто – краще провести родинний вечір кіно чи настільних ігор.

🔹Створюйте позитивні враження. Спільні подорожі ти захоплення допоможуть дитині мати світлі спогади про ці темні часи.

🔹Пам’ятайте, що відверті стосунки з батьками допоможуть зменшити ризик психологічних травм у дитини.

Цю публікацію створено за підтримки проєкту благодійного фонду «Наша хата Україна», що має на меті покращення становища дітей як вразливої групи населення України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора