Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Здорове харчування – це легко.

Дата: 22.12.2023 13:56
Кількість переглядів: 123

Фото без опису
Здорове харчування - це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров'япопереджає розвиток захворювань та сприяє здоровому довголіттю та омолодженню.

    Щодня організм людини потребує білків, вуглеводів, жирів, води, вітамінів і мінералів. Достатня кількість кожного з компонентів забезпечує належне функціонування всіх систем органів, підтримує високий рівень енергії, допомагає досягти високої працездатності та активності протягом усього життя.

    Основним правилом щоденного здорового харчування є різноманітність – якщо ви будете постійно харчуватися одним і тим же набором продуктів, то з часом в організмі виникне недостатність певних вітамінів та мікромінералів.

    Якщо дотримуватися режиму харчування — не пропускати основні прийоми їжі та їсти приблизно в один і той самий час щодня, внутрішні процеси відбуватимуться правильно.

    Найкраще під час трапези зосередитися на їжі: відтінках смаку, її текстурі й температурі. Їжте усвідомлено, не поєднуйте споживання їжі з іншими активностями — читанням книги, переглядом телевізора, планшета чи телефона.

    Візьміть за звичку читати склад продуктів на упаковці. Це дієвий спосіб контролювати кількість солі й цукру в раціоні. Якщо ви щодня обідаєте на роботі, а ваша дитина повертається додому ближче до вечора, беріть із собою та давайте дитині ланчбокс, сформований за правилами Тарілки здорового харчування. 

    Харчуватися правильно нескладно і навіть весело, головне – знати основні правила, м’яко інтегрувати їх у своє життя та їсти в задоволення.

    Рекомендації, які допоможуть:

  • вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м'яса, риби та молочних продуктів;
  • уникати страв із великим вмістом жиру, солі та цукру;
  • дотримуватися правильного режиму дня і приймати їжу невеликими порціями кілька разів на день; 
  • пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю;
  • пам'ятати про харчову безпеку. Мити руки перед їжею, дотримуватися чистоти, перевіряти якість і термін придатності продуктів;
  • споживати тільки ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя.

    Використовуючи ці рекомендації, змінити харчові звички буде набагато легше.

Лікар з загальної гігієни
Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»
Володимир  БОВИЧ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора