Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Світлана Онищук: Ставимо перед собою важливе завдання – напрацювати стратегію адаптації військовослужбовців до мирного життя

Дата: 21.12.2023 14:04
Кількість переглядів: 44

Фото без опису
Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Івано-Франківській обласній державній (військовій) адміністрації.

Захід відбувся за участю заступниці голови обласної державної (військової) адміністрації Людмили Сірко, представників профільних підрозділів обласної, районних державних (військових) адміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, а також представників благодійних та міжнародних організацій. 

«Напрацьовуємо стратегію для адаптації військовослужбовців у мирне життя. Війна змінила українців та загалом внесла корективи у життя всієї країни й Прикарпаття зокрема. Тож нині ставимо перед собою важливе завдання – напрацювати стратегію розвитку області у такий непростий час, яка включатиме усі виклики сьогодення. Незмінним залишається всебічне підсилення нашого війська, а для цього Прикарпаття має працювати на повну потужність, - зазначила Світлана Онищук. - Саме тому повинен розвиватись місцевий бізнес, масштабуватись релокований, що дасть можливість створювати нові робочі місця. І тут важливо працевлаштувати усіх, хто опинився без роботи. А найважливіше – наших ветеранів та військовослужбовців, які повертатимуться з фронту. Бо саме це допоможе їм швидше та краще адаптуватись до цивільного життя». 

Очільниця області зауважила, що задля цього на Прикарпатті плануємо напрацювати відповідну стратегію щодо належного медичного супроводу наших захисників, які повертатимуться з передової, їх реабілітації, фізичної, психологічної та спортивної, а також працевлаштування ветеранів і військовослужбовців.

Наголошувалося, що відтепер необхідно зробити усе, щоби оборонці Збройних сил України  мали можливість працювати після повернення з передової. Відтак слід розробити програму, що покроково допоможе захисникам інтегруватись у мирне життя. Тобто це буде так звана «дорожня карта», спрямована на підтримку людей, які ціною власного життя та здоров’я стали на захист України. 

Світлана Онищук надала відповідні доручення структурним підрозділам обласної державної (військової) адміністрації створити робочу групу, завдання якої - напрацювати відповідну стратегію. Першим кроком на шляху до реалізації цього завдання будуть напрацювання координаційної ради, що нині відбулась в облдержадміністрації. Вже тепер маємо спільними зусиллями розробити механізми інтеграції наших оборонців у цивільне життя. 

Під час наради йшлося й про пріоритетні напрямки роботи служби зайнятості, - а це активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців щодо можливостей активних програм від служби зайнятості: підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, одержання ваучера, компенсаційні виплати за працевлаштування певних категорій громадян, в т.ч. людей з інвалідністю, учасників бойових дій, внутрішньо переміщених людей тощо). А також про надання якісних послуг людям, які звернулися до служби зайнятості у пошуку роботи, зокрема, з числа соціально незахищених верств населення (учасники бойових дій, люди з інвалідністю). 

«Важливо закцентувати увагу на активних програмах, які реалізуються державною службою зайнятості. І саме у такий нелегкий військовий час ми отримуємо належну підтримку з державного бюджету задля того, щоби започаткувати та надати можливість отримати гранти людям, які цього потребують та мають мотивацію до відкриття власної справи, зокрема й мікрокредитування для військових. Важливою є компенсація роботодавцям, які працевлаштовують людей з першою та другою групами інвалідності. Є й чимало викликів задля того, щоби належним чином працевлаштовувати осіб, які цього найбільше потребують, - а це насамперед внутрішньо переміщені люди, які втратили своє житло та проживають на Прикарпатті», - розповіла Людмила Сірко. 

Йшлося про налагодження співпраці з навчальними закладами та роботодавцями з метою інформування про основні тенденції ринку праці, сприяння окремим категоріям громадян у здобутті освіти за виданими ваучерами. Зауважувалося, що налагоджено тісну співпрацю з міжнародними донорами та громадськими організаціями щодо працевлаштування учасників бойових дій, внутрішньо переміщених людей та інших категорій шукачів роботи. 

Обговорювали питання роботи Косівської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості із територіальними громадами щодо організації суспільно-корисних робіт.

Мовилося й про реалізацію обласних та місцевих програм соціального захисту, роботу із міжнародними донорами щодо грантових програм з працевлаштування, відкриття власної справи, а на сьогоднішній зустрічі про це розповіли представники міжнародних партнерів обласної державної (військової) адміністрації, зокрема, благодійного фонду «Рокада», People in Need Ukraine та УВКБ ООН.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора