Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Оперативна інформація щодо захворюваності на грип, ГРВІ і COVID-19 по Косівському районі

Дата: 29.01.2024 15:58
Кількість переглядів: 108

Фото без опису
В Україні з 2 жовтня 2023 року розпочався епідсезон ГРВІ 2023-2024рр. Профільними спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» щотижнево здійснюється постійний моніторинг стану захворюваності на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID-19.

З початку епідсезону у Косівському районі всього захворіло 2708 осіб, в т.ч. 303 осіб, що мали лабораторно підтверджені випадки COVID-19, серед захворілих  1694 дітей (в основному школярі), що становить 62,5% від усіх захворівших. Також лабораторно підтверджено 34 випадки захворюваності на грип В і А серед дорослого та дитячого населення (4 дітей віком до 17 років). Було госпіталізовано 311 осіб, в т.ч. 132 дітей. Зареєстровано 2 летальних випадки внаслідок COVID-19. Згідно моніторингу захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції серед мешканців Косівського району за поточний тиждень (4-й з 22.01.2024р. по 28.01.2024р.) захворіло всього 184 осіб проти 195 випадків за попередній тиждень – у структурі питома вага дітей віком до 17 років склала 69,5% - 128 осіб проти 109 захворівших дітей попереднього тижня. Госпіталізовано всього 22 осіб, з них - 11 дітей у порівнянні з попереднім тижнем -  госпіталізовано 34 осіб, з них 10 дітей.

 

По Косівському районі від початку епідсезону проти грипу вакциновано 247 осіб.

 

В період зростання захворюваності на грип, ГРВІ та Covid-19 необхідно запровадити такі зміни в способі життя:

- уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу. Якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м;

- обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

- якомога частіше провітрюйте приміщення;

- намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

- прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

- частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

 

Однак найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу і Covid-19, є вакцинація. Вакцинуватися проти грипу можна не лише на початку, а й упродовж усього епідсезону. Вакцина проти грипу виготовляється щорічно і містить знешкоджені віруси грипу, актуальні для конкретного сезону. Саме тому щеплення проти цієї хвороби роблять щорічно. Щеплення проти грипу насамперед потрібно отримати особам з груп ризику: медичним працівникам, вагітним жінкам, дітям від 6 місяців, літнім людям, людям із хронічними захворюваннями. Уберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх мешканців України. В закладах охорони здоров’я району наявна вакцина від Covid-19. Вакцину проти грипу корейського та французького виробництва можна купити в аптеках району. Обидві  - пройшли державний контроль якості.

 

Нагадаємо, що вакцинація проти грипу не захищатиме від COVID-19 й навпаки.

 

Бережіть себе і своїх рідних. Прості речі рятують життя.

 

Косівсько- Верховинський міжрайонний відділ ДУ « ІФОЦКПХМОЗ»
Лікар –епідеміолог  відділення епід.нагляду ( спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань
М.Бович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора