Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Зимове обрізання саду

Дата: 07.02.2024 13:10
Кількість переглядів: 74

Фото без опису
Навіть досвідчені садівники завжди відчувають особливе хвилювання, коли справа доходить до питання сезонної обрізки дерев. Кожна рослина — справжній скарб, і варто взяти до рук інструменти, як здається, що один необережний рух, неправильний чи несвоєчасний зріз може погубити роки догляду і всі надії на врожай. Та страшного в обрізці плодових дерев нічого немає. Як і складного. Цей процес підкоряється дуже простим нормам і правилам.

Питання зимового обрізування доволі спірне. Одні вважають, що в цей час високий ризик пошкодження дерева, інші переконані, що обрізування саду взимку – це оптимальне й правильне рішення, яке спрямоване на омолодження і формування крони. Обрізування саду не лише формує, а й омолоджує крону та сприяє збільшенню врожаю.

Обрізування плодових дерев узимку менш травматичне для них. Адже немає листя і краще видно, які гілки потрібно видалити.

Окрім того, в останні роки, зими для нас є теплими та безсніжними. Також зимове обрізання забере зайве навантаження на дерева у формі льодової кірки, яка утворюється під час відлиг, туманів та похолодань. Також узимку менший ризик зараження дерев.

 

При зимовій обрізці перш за все необхідно звернути увагу:

  • на температуру повітря у день обрізки та наступні 3-5 днів. Для роботи слід обирати дні коли температура повітря не нижча 5-10 градусів нижче нуля та сонячна. Бо коли більш морозно, то й працювати некомфортно і деревина важко ріжеться і оскалюється;
  • на підготовку інструменту. Весь робочий інструмент (секатор, гілкоріз, пилка) повинні бути наточені, мають після себе залишати рівні та чисті зрізи та бути продезінфіковані. Причому дезінфікувати його потрібно буде після кожного дерева. Склад дезінфектора – дві столові ложки спирту на 200 мл води.

Спершу починаємо видаляти сухі, уражені хворобами, пошкоджені гілки та паросль. Тоді пагони, які ростуть у середину крони, перехрещуються, ростуть густо. Однорічні пагони потрібно вкорочувати на одну третину їх довжини. Також необхідно вирізувати гілки з пухлинами та наростами та спалювати. Гілки діаметром 0,5 см і більше необхідно обробляти садовим варом.

Провівши обрізку відповідно до правил, ми даємо плодовим деревам змогу гарного росту, розвитку та рясного плодоношення. Також не забуваємо про побілку дерев – яка захищає їх від сонячних опіків, що призводить до розтріскування кори.

Провідний спеціаліст
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області
Дмитро Заячук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора