Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Державний архів Івано-Франківської області вперше демонструє громадськості як виглядає найдавніший рукопис з бібліотечних фондів, що має назву - "Трефолог" (1431 р.).

Дата: 28.02.2024 16:11
Кількість переглядів: 61

Фото без опису
Науково-довідкова бібліотека Державного архіву Івано-Франківської області має на збереженні більше 19 тисяч книг та брошур від XV до XXI ст. На сьогодні у фондах бібліотеки є дві рукописні книги, написані старослов’янською мовою: Трефолог (1431 р.) та «Трефологіон» (точний рік книги не визначений). Ці рукописи включають щомісячні євангельські читання та молитви. Згідно печатки на головній сторінці "Трефолога" нам стає відомо, що книга належала до колекційної бібліотеки митрополита Андрея Шептицького. Вказані рукописи до читального залу користувачам не видаються, оскільки потребують особливих умов зберігання та поводження з ними.

Історія нашого рукопису та друкарства має велике значення для українців, оскільки особливо виразно відрізняє стан нашої давньої історії та культури. Рукописи є не лише зберігачем минулого, але й важливим джерелом досліджень, яке відкриває унікальні аспекти культурного надбання українського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора